Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hádka církevních představitelů kvůli syrským sirotkům: Halík si podal Duku, pak se přidal Ovčáček

Dominik Duka
Dominik Duka
Foto: www.cuni.cz

Praha - Do debaty o pomoci padesáti sirotkům ze Sýrie, kteří jsou v uprchlickém táboře v Řecku, se zapojují o veřejně známé osobnosti. Otázka vyvolala spor mezi předními českými duchovními – kardinálem Dominikem Dukou a teologem Tomášem Halíkem.

Duka před několika dny uvedl, že neví, zda by Česko mělo pomoci sitorkům, jak navrhují někteří politici. „Víte, tam je jeden základní problém. Samotní biskupové, kněží nás žádají, abychom skutečně pomáhali na místě, abychom nevytrhovali rodiny a další lidi z jejich společenství," řekl pro Aktuálně.cz pražský arcibiskup, o kterém je známo, že se nepouští do střetů ani s prezidentem Milošem Zemanem, ani s premiérem Andrejem Babišem.

Na připomínku, že za iniciativou stojí lidé blízcí církvi, například někteří lidovečtí politici, Duka odpověděl: „Ano, obecně řečeno, všichni víme, že je třeba pomoci potřebným, na druhé straně ale také víme, že je to v dnešní době do jisté míry politický zápas. Z toho důvodu nedokáži odpovědět."

Na jeho slova obratem zareagoval kněz Tomáš Halík. „Kardinál Duka neví, zda se máme postarat o sirotky ze Sýrie, protože to je třeba vidět především politicky, soudruzi! Počká si na názor mocných, který je pro něj zřejmě směrodatnější než evangelium. Zato má hned jasný názor na divadelní hru, kterou neviděl ani nepochopil, tam je ochoten se angažovat i soudně,“ pustil se do Duky Halík. Odkazoval se tak také na rozruch kolem hry Naše násilí a vaše násilí, ve které Ježíš znásilňuje muslimku.

Podle Halíka se Duka v této kauze chová přesně jako ti, kteří usilují o zpětné zdanění církevních restitucí. „On i oni vědí, že nakonec nemohou uspět, protože právo není na jejich straně, ale chtějí si populisticky naklonit veřejné mínění. Začínám si klást otázku, zda Dominik Duka (a jeho ovčáček Badal, který nedávno obohatil církev význačným konvertitou) ještě věří v Soud, který nebere ohled na mínění mocných a vůči němuž není odvolání.“ dodal Halík.

Na Halíkova slova obratem zareagoval mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček, na kterého kněz duchovní také ve svém vyjádření narážel. „Začínám si klást otázku, zda Tomáš Halík někdy myslí na Soud, který nebere ohled na mínění mocných a vůči němuž není odvolání,“ napsal Ovčáček na twitteru.

Jenže podobný názor jako Halík má i další známý duchovní. „Je trapné, s jakou rádoby zásadovostí odmítá premiér Babiš, aby ČR přijala syrské sirotky. Populismus a podbízení se těm, komu je solidarita s potřebnými neznámá. ČR tím ztrácí věrohodnost. Ostuda padá na nás všechny,“ reagoval na kauzu syrských sirotků biskup Václav Malý.

Témata:  Dominik Duka Tomáš Halík uprchlíci Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy