Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš s Mládkem se asi zbláznili, zuří ODS. Ty peníze už stát nikdy neuvidí

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Ministři průmyslu a financí Jan Mládek (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO) uvažují, že černouhelné společnosti, která je v insolvenci, půjčí peníze. Ty by firma mohla získat prostřednictvím státního podniku Prisko. ODS je ale zásadně proti.

Úvahy o půjčce jsou podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka „zřejmě důsledkem ztráty rozumu obou českých ministrů". „Nedovedu si totiž jinak vysvětlit, jak by někdo s vážnou tváří mohl hovořit o půjčce v případě tolik předlužené společnosti v insolvenci, jakou je právě OKD," uvedl na stránkách své strany politik.

Poukazuje na fakt, že OKD dnes dluží více než 17 miliard korun, proto podle něj samozřejmě nepůjde o žádnou půjčku, ale o „dotaci či dar z peněz daňových poplatníků, který už stát nikdy neuvidí". „Půjčili by oba pánové 'ze svého' společnosti v takové kondici? Nikoliv, protože dobře vědí, že by své peníze už nikdy neviděli," má jasno Skopeček.

Řešení situace podle něj musí vycházet z dohody insolvenčního správce a věřitelů. „Stát je tu od toho, aby řešil důsledky nepříznivého vývoje v podobě rekvalifikačních kurzů pro horníky, hledání dalších investorů do regionu apod. Řešit závazky za předchozí majitele, kteří z firmy vyvedli na dividendách miliardy korun, je obrovský morální hazard a návod pro další majitele významných firem, že pokud za sebou zanechají potopu, stát ji vyřeší," varuje ekonomický expert ODS.

„Jestliže skutečně dojde k situaci, kdy stát tzv. půjčí peníze OKD a tyto peníze nebudou státu řádně splaceny, měli bychom vyžadovat po ministrech české vlády osobní finanční odpovědnost. Je už jen politickým paradoxem, že o záchraně OKD dnes rozhoduje vláda Bohuslava Sobotky, který ještě coby ministr financí zpackal doprivatizaci tohoto podniku," dodal ostře Skopeček.

Témata:  OKD Jan Skopeček (ODS) ODS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy