Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhrůžky terorismem? Žalobce pro cizince žádá pět let a vyhoštění z ČR

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Státní zástupce požaduje pro cizince obžalovaného z vyhrožování teroristickými činy v Pákistánu trest pět let vězení ve věznici s ostrahou a vyhoštění z České republiky na osm let. Řekl to dnes ve své závěrečné řeči u Krajského soudu v Plzni. Jednadvacetiletý Nikolaj Simeonov Ivanov z Bulharska podle obžaloby v lednu odeslal textovou zprávu a e-mail dvěma pákistánským médiím. Vyhrožoval teroristickými činy v Pákistánu, pokud tam nepropustí na svobodu Češku, která byla zadržena na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Hrozí mu až dvanáctileté vězení. Obhajoba požaduje podmíněný trest.

Ivanov, který žil od roku 2016 v Plzni a pracoval v jedné místní firmě, se k žalovanému skutku přiznal. Tvrdil ale, že své hrozby nemyslel vážně, žádné teroristické skutky neplánoval. Chtěl prý jen nějak pomoci zadržené Češce.

Podle znalců nemá agresivní sklony a nemá ani schopnosti naplánovat a provést teroristický útok v zahraničí. Je introvertní člověk s podprůměrným intelektem, může jednat impulsivně a nedomýšlet následky svého chování, má také sklony k fabulacím. Podobně o něm mluvila i jeho rodina v Bulharsku, učitelka či tamní policista.

Žalovaného skutku se mohl podle odborníků dopustit proto, že měl potřebu prezentovat svůj údajný blízký vztah k tehdy mediálně známé osobnosti. Ivanov totiž tvrdí, že se zadrženou Češkou se znal, psal si s ní přes facebook, třikrát se setkali, jednou intimně. Pro společnost není nebezpečný, dodali znalci.

Státní zástupce na základě výpovědi svědků pochybuje o tom, že se Ivanov se zadrženou ženou skutečně znal. To ale nemá na žalovaný skutek vliv, stejně jako fakt, zda myslel své vyhrožování vážně či zda by byl schopen své výhružky naplnit.

Témata:  soudy terorismus Pákistán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy