Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo povede Senát? O předsednictví se perou STAN i ODS

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které má se 16 členy nejsilnější senátorský klub stejně jako ODS, také hodlá usilovat o křeslo předsedy této parlamentní komory. Druhou nejvyšší ústavní funkci by měl zastávat zkušený a pracovitý člověk, který bude hájit demokratické hodnoty, sdělil dnes ČTK předseda senátorského klubu STAN Jan Horník. Jméno zatím neřekl.

"Máme ambici usilovat o post předsedy Senátu. Především v současné době, kdy role Senátu v rámci politického systému roste, je tato pozice stěžejní. Chceme, aby to byla zkušená a pracovitá osoba s vizí, která bude poctivě střežit demokratické hodnoty naší země," uvedl Horník.

Horník vidí za úspěchem STAN důvěryhodnost značky i to, že hnutí dokáže postavit do senátních soubojů silné osobnosti, za kterými je vidět úspěšná a dlouhodobá činnost v regionech.

Starostům a nezávislým v letošních senátních volbách přibylo sedm členů. Vítězem hlasování se stala ODS, která získala deset mandátů. KDU-ČSL obhájila dva mandáty a bude mít 15 senátorů. Vládní ANO a ČSSD získaly jen po jednom senátorovi, dohromady obsadí v horní komoře 20 křesel.

Povolební uspořádání Senátu bude ještě záviset na tom, zda se případně k některé z frakcí připojí úspěšní nezávislí kandidáti nebo zástupci menších stran. Podle zvyklostí získává křeslo předsedy nejsilnější frakce. ODS už avizovala, že hodlá oslovit i další zvolené senátory, které před druhým kolem podpořila. Pokud by poté měla nejsilnější frakcí, na funkci předsedy Senátu by zřejmě nominovala dlouholetého senátora a nynějšího místopředsedu komory Jaroslava Kuberu.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Starostové a nezávislí ODS

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy