Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reforma policie se prý nedotkne živých kauz

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Reorganizace policie se nelíbí vládnímu hnutí ANO, státním zástupcům ani šéfovi ÚOOZ Robertu Šlachtovi. Radiožurnál dnes informoval, že sloučení protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nebude mít vliv na vyšetřování živých kauz.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve čtvrtek řekl, že pokud se reorganizace policie nedotkne živých kauz, nemá jediný důvod ji nepodepsat.

Ze zhruba pětistránkové analýzy vyplývá, že všechny kauzy dozoruje státní zástupce, který je "pánem vyšetřování a dává policii závazné pokyny". Tedy nehrozí, že by reforma měla nějaký dopad na živé kauzy, uvedl Radiožurnál s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek.

V dokumentu se dále píše, že během všech reorganizací v policii byly detektivům ponechány jejich případy.

Organizační změna, která má začít v červenci, je podle vedení ÚOOZ nelogická a ohrožuje práci policie. "Nedůvěřujeme celému tomuto konceptu a nedůvěřujeme vedení Policie ČR, že tyto záměry jsou vedeny čistě snahou o zlepšení a zkvalitnění práce na poli boje s organizovaným zločinem," napsalo širší vedení útvaru v otevřeném dopise Chovancovi.

Témata:  Policie ČR Milan Chovanec ÚOOZ

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy