Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie bude opět moci řešit spory domluvou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Policie pravděpodobně bude moci znovu řešit méně závažné přestupky pouze domluvou bez nutnosti je zaznamenávat. Změnu má přinést poslanecká novela, jejíž tvůrci si od ní slibují především snížení administrativy. Schválení novely doporučily horní komoře jak výbor ústavně-právní, tak dopravní. Senát ji bude schvalovat příští týden.

V současnosti mohou policisté vyřešit přestupek přímo na místě příkazem, a to buď pokutou, nebo napomenutím. Zavedla to reforma přestupkové legislativy s účinností od loňského července. Pro napomenutí by měli policisté využívat nový formulář. Ministerstvo vnitra sice v metodice připouští možnost řešit některé prohřešky zcela neformálně, podle autorů předlohy ale trvají pochyby, zda pro takový způsob existuje zákonný podklad.

"Z důvodu existence dalšího formuláře je poukazováno na nárůst administrativní zátěže policie i dalších orgánů řešících přestupky příkazem na místě v terénu, když vedle příkazových bloků na pokutu si musí zajistit též příkazy na místě, kterými je ukládáno napomenutí," stojí ve zdůvodnění novely skupiny poslanců ze všech klubů v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM).

Předkladatelé proto navrhli v podstatě návrat k postupům, které platily před reformou. Novela by zrušila napomenutí a vedle pokuty by zakotvila domluvu. "Domluva přitom bude využívána zejména v případech, kdy míra společenské škodlivosti daného činu je natolik nízká, že uložení pokuty by bylo s ohledem na závažnost přestupku a osobu pachatele nepřiměřené," píše se v důvodové zprávě.

Novela, kterou podpořila i vláda, by měla být účinná od začátku příštího roku.

Témata:  Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy