Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo povede Senát? Nominace skončily, ve středu se rozhodne

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Senát si bude ve středu vybírat svého předsedu ze tří kandidátů. Žádný další do dnešního rána nepřibyl, zákonná lhůta pro nominace skončila v 09:00. Také adeptů na místopředsedy horní komory zůstalo šest. ČTK to potvrdila senátní tisková tajemnice Eva Davidová.

Kandidáty do volby šéfa horní komory navrhli nejpočetnější senátní frakce. Jsou jimi dosavadní místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), předseda senátorského klubu Starostů Jan Horník (STAN) a předseda senátního evropského výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL). Pokud Kubera a Horník nebyli do čela Senátu zvoleni, ucházeli by se o funkce místopředsedů.

Dalšími adepty na místopředsednické funkce jsou dosavadní šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a nynější místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL spolu s Jiřím Oberfalzerem (ODS) a Jiřím Růžičkou z klubu Starostů.

Senát o povolebním složení svého vedení rozhodne ve středu v dvoukolových tajných volbách. Na obsazení křesel ve vedení Senátu bude do jisté míry záležet, které kluby se podle zásady poměrného zastoupení ujmou předsednictví senátních výborů a komisí.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Jaroslav Kubera Václav Hampl Ivan Horník

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy