reklama

Hampl ve svém vystoupení kladl důraz na roli Senátu jako ochránce ústavních hodnot liberálně demokratického zřízení v ČR. "Je důležité, aby Senát možná častěji než doteď pronesl jasné slovo tehdy, když některý z jiných politických aktérů ústavní principy nějakým způsobem znevažuje," prohlásil.

Předseda senátního evropského výboru Hampl kladl důraz také na euroatlantické vazby ČR a na přípravu jejího předsednictví EU v roce 2022. Horní komora by se podle Hampla měla nadále snažit o posilování své role v ústavním zřízení, a to především kontrolní rolí při věcném, nikoli politickém posuzovaní zákonů.

Potřebu srozumitelných zákonů zdůraznil ve svém vystoupení také předseda senátorského klubu Starostů Horník. Zaplevelení zákonů je podle něj možná úmyslné, neboť zajišťuje nikdy nekončící práci právníkům a poradenským firmám. Senát by měl být podle Horníka svébytnou horní komorou. "Neměli bychom podléhat vnějším tlakům stranických sekretariátů a rádoby vyšším zájmům," prohlásil místopředseda STAN a starosta Božího Daru.

"Hlavním posláním Senátu je v tomto volebním období obrana ústavy, demokracie a svobody," řekl dlouholetý teplický primátor a bývalý místopředseda Senátu Kubera. Podle něj se na tom shodují všechny hlavní kluby v horní komoře, v níž má nyní navrch opozice.

Senát ale podle Kubery nebude za každou cenu opozicí vůči vládě, i když se s ní neshodne na všech zákonech. Zcela nezbytná bude komunikace předsedy Senátu s prezidentem, premiérem a předsedou Sněmovny, podotkl Kubera. Ke zlepšení pozice Senátu chce přispět výjezdy do jednotlivých obvodů s cílem podpořit senátory bez ohledu na jejich politickou příslušnost. "Přerod politika ve státníka vůbec není jednoduchý, ale jsem přesvědčen, že díky svým zkušenostem jsem takového přerodu schopen," dodal.