Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stání zástupci měli tlačit na vedení policie, říká Chovanec. Vrchní zástupce Ištván to odmítá

Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce, Vrchní státní zastupitelství Olomouc
Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce, Vrchní státní zastupitelství Olomouc
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Situace kolem návrhu na reorganizace policie se dál zamotává. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dostal od policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho informace o telefonátech z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

"Předmětem těchto telefonátů byly nepříliš konkretizované náznaky ohledně reorganizace celorepublikových útvarů a možné kriminalizace zodpovědných osob. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodovaní obou generálů ve věci připravované reorganizace," uvedl Chovanec.

Ministr o záznamech informoval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. "Pokud by mělo jít o účelové chovaní státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost," dodal Chovanec.

Šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan obavy ministra označil za liché. Serveru Aktuálně.cz sdělil, že si s Tuhým a Laubem domlouvali termín podání vysvětlení.

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci začali prověřovat, zda za reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění Šlachty. Pochybnosti nad plánovanou přeměnou má i Unie státních zástupců. Žalobci se obávají dopadů na aktuálně vyšetřované trestní věci. Změna bez rozboru přínosů a negativ postrádá legitimitu, tvrdí. Stanovisko dnes zveřejnili na svém webu.

Naopak podle Unie obhájců ČR, která zahrnuje 102 advokátů včetně těch nejznámějších, jde o "změny ryze organizační". Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ministr spravedlnosti Robert Pelikán podle nich udělali z plánu politický problém.

Spuštění reorganizace musí schválit Chovanec, který svůj podpis podmínil výsledkem analýzy, jež má ukázat, zda změny nezasáhnou do živých kauz. Podle informací Radiožurnálu to analýza prokázala.

Témata:  Milan Chovanec Policie ČR Ivo Ištvan

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.