Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlachta potvrdil včerejší slova. Dnes rezignoval

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha – Už ve čtvrtek avizoval šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, že kvůli plánované reorganizaci policie zvažuje rezignaci. A tu dnes opravdu podal s tím, že nyní jako řadový občan nemá důvěru ve vedení policie.

Šlachta svůj odchod oznámil na dnešní ranní schůzce na policejním prezidiu. Informaci přinesla česká televize, ČTK to potvrdila mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Jeho mluvčí uvedl, že se končící ředitel ÚOOZ na změnách nechce podílet a požádá o uvolnění ze služby.

Samotné vyřízení rezignace podle ČT trvalo jen 15 minut. Macalíková uvedla, že žádosti bylo vyhověno. Ve funkci Šlachta skončí k 30. červnu, o den později by měly být spuštěny změny uvnitř policie. „Reorganizace je důvod mého odchodu. Nemínil jsem odejít od policie," uvedl. Změny ve struktuře elitních útvarů jsou podle něj neodvratné, protože policejní prezident Tomáš Tuhý už mu sdělil, že jiná možnost není. ve vedení policie.

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, vedenou jedním ředitelem. Má mít oddělení pro organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci. Reorganizace vyvolala spory v koalici či justici, podle kritiků by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz.

Témata:  Robert Šlachta Policie ČR ÚOOZ

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy