Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo byl Šlachta? Muž, kterého se zločinci vždycky báli

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Robert Šlachta od policie odchází po pětadvaceti letech. Za tu dobu nastřádal úspěchy i průšvihy. Ale shrnuto - policie v jeho osobě přichází o zkušeného policistu i šéfa.

Robert Šlachta se u policie vypracoval od píky. Začínal jako řadový pochůzkář v Pohořelicích na Břeclavsku hned po revoluci - v roce 1990. Už o pět let později výrazně povýšil na detektiva v ÚOOZ. Jeho zaměřením byl boj s drogami.

Na další výrazné povýšení si musel počkat až do roku 2008, kdy se z detektiva ÚOOZ stal rovnou ředitelem ÚOOZ. Nyní už "jeho" útvar rozjel mnoho nejrůznějších případů a vyšetřování. Známé jsou třeba zátahy na nelegální alkohol v roce 2013. ÚOOZ tehdy dokázal během jednoho roku trh s nezdaněným alkoholem takřka zlikvidovat¨nebo alespoň výrazně omezit. Policisté zajistili skoro milión litrů.

Kromě toho se ÚOOZ za Šlachty proslavil i potíráním pravicových extrémistů. Kromě toho elitní detektivové řešili také podvody a korupci u státních zakázek nebo podvody s evropskými dotacemi. A nedávno ÚOOZ zasahovalo několikrát v případu úniků informací z trestních spisů a ovlivňování vyšetřování různých kauz. Zdaleka nejvíc se ale ÚOOZ proslavil zřejmě zásahem na úřadu vlády. A ne zrovna pozitivně.

V případu šlo zprvu o politickou korupci - tři poslanci ODS přijali jako úplatek pozice v dozorčích radách státních podniků. Soud je a osvobodil a stíhání zastavil. Původně velká kauza, která skutečně vedla k pádu vlády Petra Nečase, se však smrskla na malý případ nezdaněných kabelek, které dostávala Nečasova milenka a pracovnice Jana Nagyová.

Sice padlo několik obvinění, ale dosud žádný trest. I to se ale může stát. Jana Nagyová totiž v rozporu se zákonem úkolovala tajné služby a drahé dárky přijímala jako úplatek za to, aby prosebníka vpustila k premiérovi Nečasovi. Tento případ na každý pád pověsti Roberta Šlachty zatím příliš nelichotí.

Jinak dal ale Šlachta policii první poslední. Neoženil se, je svobodný a bezdětný. V Praze bydlí na policejní ubytovně, ale přesto údajně většinu svého času stráví v práci. Pikantní zajímavostí z jeho soukromí je přezdívka "ušaté torpédo", kvůli jeho odstávajícím uším. Tak mu přezdívali dokonce i zločinci, po kterých šel. Šlachta si proto uši nechal přišít plastickým chirurgem.

Jinak ale u těch, které pronásleduje, budí Šlachta respekt. Odposlechy ukázaly, že s obavami o Šlachtovi mluvil i jindy "vyzívaný" lobbista Ivo Rittig vyšetřovaný hned kvůli několika zločinům.

Témata:  Robert Šlachta Policie ČR ÚOOZ

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy