Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po Ovčáčkově přednášce na VŠE se vzbouřili studenti. Hrad je vzápětí usadil

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

¨Velký poprask vyvolal fakt, že mluvčí Hradu Jiří Ovčáček přednášel na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze studentům. Podle některých studentů je Ovčáčka, které hovořil na téma „fake news“, spíše cílená provokace.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček byl pozván Národohospodářskou fakultou Vysoké školy ekonomické v Praze jako přednášející. Hovořil na téma fake news. Proděkan fakulty Miroslav Ševčík ho podle serveru Seznam Zprávy uvedl jakožto „asi nejvzdělanějšího tiskového mluvčí, kterého kdy jaký prezident měl“.

Ovčáčkova přednáška i slova Ševčíka vyvolala velký rozruch. Vzbouřila se například část studentů. „ My - studenti z Vysoké školy ekonomické v Praze, se distancujeme od slov vyučujícího Miroslava Ševčíka. Nemyslíme si, že Jiří Ovčáček je, dle slov pedagoga, „nejvzdělanějším tiskovým mluvčím“. Zároveň vidíme pozvání mluvčího Ovčáčka vyučovat na univerzitě na téma „fake news“ spíše jako cílenou provokaci. Jiří Ovčáček se nechává zvát do jasně proruských a dezinformačních Parlamentních listů, jejichž činnost již dlouhodobě sleduje Ministerstvo vnitra ČR,“ uvedl ve svém prohlášení Klub mladých politologů. 

Poukazují na to, že přednáška působí spíše jako vtip. „Můžeme tedy přednášku brát v rámci zachování plurality názorů jako pohled z té druhé strany? V tom případě však pan Ševčík zapomněl přizvat dalšího lektora, který by se bojem proti „fake news“ skutečně zabýval. O slepé adoraci člověka, který ze svého úřadu dělá komedii, nemluvě,“ zlobí se studenti.

Svou kritiku zaměřili také na samotného proděkana. „Prosíme tedy, aby bylo panu Ševčíkovi do budoucna zamezeno podobných exhibicí, které vrhají na univerzitu jako celek špatné světlo a hanbí nás,“ dodali politologové, kteří ke svému prohlášení na sociálních sítích přidali hastag #nejsmesevcikovo.

Jiří Ovčáček na jejich slova obratem zareagoval na twitteru. „Rozkošné normalizační retro! Přednáška, která na VŠE proběhla už 14. listopadu, až teď zaktivizovala ideové tvůrčí síly, které nedopustí podrývání naší skutečnosti! Ovčáčka zakázat!“ okomentoval slova studentů.

Na slova Ševčíka o „nejvzdělanějším mluvčím“ si posvítil také politolog Miloš Gregor, který se dlouhodobě věnuje tématu dezinformací a fake news.

Nedalo mi to a schválně jsem si dohledal, jak to který mluvčí měl se vzděláním. Takže bohužel, pane Ševčíku, nemáte pravdu (s tím, že @PREZIDENTmluvci „je asi nejvzdělanější tiskový mluvčí, kterého kdy jaký prezident měl”). Více: https://t.co/R4LacruuLm pic.twitter.com/XmhaHk6bsp

— Milos Gregor (@anselmoCZ) 3. prosince 2018

Poukázal například na to, že všichni mluvčí obou prezidentů před Zemanem měli vysokoškolské vzdělání, zatímco oba dosavadní mluvčí Zemana – včetně Ovčáčka - mají „jen” maturitu.

„Takže gratuluji Národohospodářské fakultě VŠE ke kvalitní prezentaci panem proděkanem. Už dlouho se veřejně neztrapnil,“ dodal Gregor.

Témata:  Jiří Ovčáček VŠE Praha Miroslav Ševčík

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.