Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tuhý tvrdí, že reorganizace byla připravená. Pelikán, že je akce zpackaná. Kde je pravda?

plk. Mgr. Tomáš Tuhý
plk. Mgr. Tomáš Tuhý
Foto: Policie ČR

Praha - Reorganizace policie byla připravena pečlivě a jejím cílem nebylo odstraňovat někoho z funkce, tvrdí policejní prezident Tomáš Tuhý. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ale tvrdí, že akce je zpackaná a je na čase toho nechat.

Odcházející ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta měl být podle vrchního státního zastupitelství v Olomouci odstraněn plánovaně. Proti reorganizaci policie se ostatně postavil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

"Myslím, že je na čase vrátit míč zpátky na zem, jak se říká ve fotbale, přiznat si, že je to zpackané a nechat toho," shoduje se kritik reorganizace policie Robert Pelikán. I policejní expert ODS Martin Červíček hodnotí Roberta Šlachtu jako svérázného, ale velmi profesionálního ředitele útvaru. 

"Debaty o správném nastavení specializovaných útvarů, které podléhají policejnímu prezidiu, se vedou delší dobu. Nikdy se nedošlo k zásadnímu závěru, že by bylo potřeba nějakou reorganizaci. To ale neznamená, že tyto odborné diskuze nemají pokračovat," řekl Červíček Radiožurnálu.

V komentáři pro server EuroZprávy.cz také dříve uvedl, že vyvolání polemiky mezi jeho zastánci a odpůrci a s tím spojené mediální hrátky nakonec vždy dostatečně zastraší odpovědné osoby a nikdo se už neodváží k zásadní reorganizaci nebo k potřebným dílčím změnám. "Přitom je určitě správné čas od času v odborné debatě o podobě a funkčnosti policie minimálně pokračovat a shodnout se na správném modelu fungování specializovaných útvarů," podotkl.

Podle Červíčka to ale není jenom o diskutovaných útvarech, nějak se prý zapomnělo na Národní protidrogovou centrálu, která k těmto výkonným specializovaným útvarům také patří. "Ostatní útvary služby kriminální policie a vyšetřování spadající pod působnost policejního prezidia jsou pouze servisní, žádné trestné činy nevyšetřují, ale jsou z hlediska podpory činnosti nesmírně důležité. Jejich slučování pod jednu střechu by asi bylo nepraktické, ale odborná diskuze o správném modelu fungování těchto složek by měla být nedílnou součástí úvah o tom, co policie potřebuje a veřejnost očekává," dodal.

Nikdo nic neřešil?

Pelikán také namítá, že na odborné úrovni zatím nikdo nic neřešil. "Tady žádná odborná debata neproběhla. To, proti čemu se ohrazujeme, je, aby ministr vnitra, který je politik, nikoliv odborník, zničil jeden z klíčových policejních útvarů tím, že udělá změnu, která je na odborné úrovni nepřipravená," řekl Českému rozhlasu.

Podle ODS ale dělá hnutí ANO z celé reorganizace politickou záležitost. "O reorganizaci policejních útvarů se mluví dlouho, je to odborná záležitost, hnutí ANO z toho zbytečně dělá politický případ. Policie není hračka ve sporech uvnitř koalice ani prostředek k vyřizování politických účtů. Bezpečnost a vymáhání práva v této zemi také nemůže stát na jednotlivcích, ale na Policii ČR jako celku," uvedl šéf ODS Petr Fiala ve vyjádření, které má server EuroZprávy.cz k dispozici.

"Bezpečnost našich občanů nemůže záviset na několika konkrétních policistech, ale na Policii České republiky jako celku. Ohlášený odchod vedení jednoho z útvarů chápu jako nátlakové gesto na policejního prezidenta, který má v kompetenci provádět změny v policii a který také nese odpovědnost za činnost a výkonnost policie. Každý policista si může svobodně vybrat změnu povolání. Osobně jsem zvědav, kolik z těch, kteří dnes požádali o odchod do civilu, nakonec skončí v bezpečnostní divizi Agrofertu," dodal Zbyněk Stanjura.

Rozhodující tak bude zasedání Bezpečnostní rady státu, po které chce ministr Milan Chovanec reformu podepsat. S tím ale Babiš nesouhlasí a pokud k podpisu dojde, bude požadovat Chovancovu rezignaci. Na jeho stranu se nyní přidal i Bělobrádek. "Při takto vyhrocené situaci by asi jeden den nebyl žádné prodlení. Kdyby (Chovanec) počkal až na to, jak proběhne ono dohadovací řízení ve středu ráno, tak by se nic nestalo," řekl ČTK Bělobrádek.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nedokáže říci, zda je reorganizace dobrý, nebo špatný krok. "Je to manažerské rozhodnutí policejního prezidenta, my jsme si vždycky přáli politicky neutrální policii, tak nám velmi vadí ty hysterické politické tlaky, které v tuto chvíli na policii vyvíjí hnutí ANO," řekl novinářům Kalousek.

Témata:  Policie ČR Tomáš Tuhý Milan Chovanec

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy