Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Česku je alarmující. Počet nakažených spalničkami prudce roste

Nemocnice Motol, ilustrační foto
Nemocnice Motol, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Za první dva měsíce letošního roku se v Česku nakazilo spalničkami 170 lidí, z toho 76 v Praze. Loni bylo v zemi za celý rok 203 nemocných. Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu. Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které může mít závažné komplikace. Odborníci spojují nárůst počtu případů s odmítáním očkování. Proočkovanost populace klesla pod úroveň, kdy se nemoc nešíří a chráněni jsou i neočkovaní.

"Ze 170 onemocnění je 162 klasifikovaných jako potvrzené a 53 případů není dosud v systému definitivně uzavřeno," uvedl SZÚ. Nemocní jsou v 11 ze 14 krajů, bez nákazy jsou jen Karlovarský a Olomoucký kraj a Vysočina. V Praze, kde byla už loni vyhlášená epidemie spalniček, bylo 76 případů, v Pardubickém kraji 29 nemocných a 24 v Moravskoslezském. Tam také přibylo nejvíc případů v posledních dvou týdnech. Zatímco v lednu přibývalo v ČR kolem deseti nových případů týdně, v únoru to bylo přes 30.

Nejvíc nemocných je ve věku 35 až 44 let, a to 46. Tuto věkovou skupinu podle odborníků méně chrání očkování v dětském věku, protože dostávala jen jednu dávku vakcíny, zatímco mladší dvě. Imunita se vytváří také po prodělání choroby. Přes dvacet nemocných bylo ve věku 25 až 34 let nebo 45 až 59 let, ale také u dětí od jednoho roku do čtyř let. Dalších 14 nemocných dětí bylo mladších.

Očkované jsou povinně všechny děti, u nichž to zdravotní stav povoluje ve 13. až 18. měsíci věku a znovu v pěti až šesti letech. Někteří rodiče ale očkování odmítají nebo odkládají, jejich děti pak ale nesmí do školky. Spalničky se nemohou dál šířit, pokud má očkování aspoň 95 procent dětí do tří let. V roce 2007 mělo očkování zhruba 98 procent dětí do tří let. Od roku 2013 podíl každoročně klesá. Předloni bylo očkovaných necelých 84 procent chlapců a děvčat.

Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Kvůli epidemii nařídil ministr zdravotnictví mimořádné očkování zdravotníků ve státních nemocnicích a doporučil ho i ostatním zdravotnickým zařízením. Nákaza se objevila například na urgentním příjmu v nemocnici v Motole, kvůli nakaženému zaměstnanci byla dočasně uzavřená i restaurace v Poslanecké sněmovně.

Témata:  nemoci Spalničky nemocnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy