reklama

O odchodu ministra Staňka informoval Hamáček na twitteru. „Ministr kultury @StanekAntonin mě o své rezignaci k 31. 5. předem informoval. Jeho rozhodnutí respektuji a děkuji mu za jeho práci. Za současné vyostřené situace však resort potřebuje uklidnit a nový impuls. Jméno nového ministra kultury oznámím na konci května,“ napsal.

Staněk uvedl, že skončil právě na přání svého stranického šéfa. „Rád bych uvedl na pravou míru, že můj dnešní krok skončit ve funkci ministra kultury ke 31.5. byl učiněn na žádost předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který mě o to sám osobně požádal,“ upřesnil na sociálních sítích.

Tvrdě na změnu ve vládě zareagoval třeba advokát a bývalý sociální demokrat Jiří Vyvadil. „Ukázalo se, že Hamáček je sr*čka...Umělci zadupou a už se odvolává ministr,“ zlobí se.

Chování Hamáčka zaskočilo i bývalého poslance ČSSD Pavla Němce. „Rezignace jen kvůli přání Hamáčka? Cože? Vždyť Honza Hamáček Tondu ještě nedávno plně podporoval. I na poslaneckém klubu ČSSD vše vysvětleno. Tak co se v mezidobí stalo?“ diví se na facebooku.

Nepříjemně překvapená je také novinářka Tereza Spencerová. „Tý vago... jen zkusil zasáhnout proti korupci a zlodějně a demokratická opozice ho umořila?... fakt žijeme v tomhle?“ nevěřícně píše.

Naopak senátor Jiří Drahoš konec Staňka uvítal. „Vítám, že se ministr Staněk rozhodl odstoupit - svoji funkci bohužel nezvládl. Přeji sociální demokracii, aby na jeho místo vybrala někoho kompetentnějšího. Česká kultura si to určitě zaslouží!“ vzkázal.

Podobně to vidí i bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Tak to šlo rychle! Antonín Staněk skončí ve funkci ministra kultury. Jeho rozhodnutí vítám! Po řadě kontroverzních kroků toto pokládám za správné. Rok prokazoval, že na vládní funkci nestačí,“ myslí si.

Radost mají i někteří umělci. „Staněk nic nepochopil. Nic! Hovno v obleku a ještě arogantní! Zasmradil, posloužil a jde,“ rýpnul si režisér, herec a scénárista Břetislav Rychlík. „Jejda to je radosti!“ přidala se herečka Jana Plodková.