reklama

Ve své projevu připoměl počty obětí tábora v Terezíně i smutnou historii, která následovala během vlády komunistického režimu. Následně se Kubera pokusil varovat současnou společnost, před hrozbou návratu totalitních ideologií.

Pravděpodobně však vůbec netuší, co to totalita je a včem spočívala nacistická ideologie, jelikož varoval před opakem agresivní rasisitické politiky, která byla specifická pro zrůdnou ideologii. 

"Jsme lhostejni k opětovnému nárůstu totalitního uvažování, ve kterém tak nepokrytě platí "kdo není s námi, je proti nám" a je potřeba ho umlčet. Vždyť totalita, nesnášenlivost k jiné rase, k jinému názoru, může a má dnes zcela jinou podobu. Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus," uvedl na závěr svého projevu Kubera. Jak péče o životní prostředí anebo snaha postavit se rasovým konfliktům souvisí s totalitním nacistickým režimem nevysvětlil.

Výroku si povšiml komunální politik z Brna Matěj Hollan, který je dal do kontextu aféry s výroky o holokaustu již bývalého člena ODS Václava Klause ml. "To je něco tak nepředstavitelně odporného, co Kubera pronesl, že oproti tomu je ten výrok VKML o židovských transportech, za který ho ODS vyrazila, jen nevinná slovní hříčka. Očekávám, že k tomu ODS zaujme podobně razantní postoj," napsal na svém facebookovém profilu politik.

Výroku si všiml i komentátor Petr Honzejk, který rovněž srovnával napříč historií. "Jaroslav Kubera pronesl na tryzně v Terezíně projev, ze kterého plyne, že ekologie a rovnost pohlaví jsou pro něj něco jako holocaust. Zlatý časy, kdy chtěl udělat Caligula senátorem koně," uvedl na Twitteru.

Podle bývalého ministra školství a ex-ministra financí Ivana Pilipa se Kubera definitivně pomátl. "Jako starosta byl určitě populární a asi to dělal dobře. Problém byl, když šel výš a začal si myslet, že jeho vtípky a lidovost, se kterou řídil Teplice, z něj dělají státníka. A zvolení šéfem Senátu mu to potvrdilo a on se definitivně pomátl."

Jaroslav Kubera je znám jako vášnivý zastánce kouření, které považuje za zdravé a zákaz kouřeni v restauracích je podle jeho názorů největším útokem na lidskou svobodu.