Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dusno kvůli Ondráčkovi a Klausovi ml.: Topolánek se naštval, pak to ale schytal!

Václav Klaus mladš
Václav Klaus mladš
Foto: Facebook

Balkanista Matyáš Zrno, který působí jako analytik v Občanském institutu, se na twitteru vrátil k hlasování o komunistickém poslanci Zdeňku Ondráčkovi a jeho cestě na východ Ukrajiny okupovaný separatisty. Rozebral i to, kvůli kterým hlasům nakonec odsouzení cesty ve Sněmovně neprošlo.

Ondráček byl v Doněcku přijat s oficiálními poctami, podle záběrů zveřejněných na twitteru přijali oficiálně představitelé mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky, zahráli mu českou hymnu.

Od komunistovy cesty se distancovaly ministerstvo zahraničí i sněmovní zahraniční výbor. Sněmovna ale nakonec o jeden hlas rozhodla, že se touto cestou zabývat nebude. Kdo jak hlasoval, se můžete podívat zde. 

„Hlasování o odsouzení cesty Ondráčka (chyběl jeden hlas). Zdrželi se mj. sám předseda @CSSD Hamáček, pokroková Evropanka @katavalachova, VKjr a Majerová Zahradníková. Překvapivě pro hlasoval Tomio a s ním skoro celé SPD, ba i tři lidi z ANO,“ shrnul výsledek hlasování ve Sněmovně analytik Zrno.

Jeho slov se chytil i někdejší premiér Mirek Topolánek. Ten si rýpnul především do poslance vyloučeného z ODS. „Ještě někdo pochybuje o skutečných preferencích mladého Klause? Podle skutků poznáte je. Národovecké kecy to nezachrání,“ varuje.

Ozvala se i poslankyně Zuzana Zahradníková Majerová. „Hlasování nebylo o odsouzení cesty, ale o tom, aby se PS zabývala soukromou cestou Ondráčka. Hlasování “pro návrh” se cestou zabývat nemusí znamenat, že by ji dotyční hlasující odsoudili, stejně jako někdo, kdo ji osobně odsuzuje, mohl preferovat projednávání něčeho důležitějšího,“ usadila Topolánka politička, která nedávno odešla z ODS a momentálně se angažuje v nová straně Klause mladšího.

Témata:  Mirek Topolánek Václav Klaus ml. Zuzana Majerová Zahradníková Zdeněk Ondráček

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy