Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapení pro Sazku: Výherce miliardového jackpotu se přihlásil už dnes

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Český výherce 1,412 miliardy korun, které v pátek vyhrál v evropské loterii Eurojackpot, se dnes odpoledne přihlásil o výhru. V pondělí začne se Sazkou řešit způsob výplaty. Vsadil on-line přes internet na stránkách loterijní společnosti a Sazka kvůli povinné registraci zná jeho identitu, informoval mluvčí firmy Václav Friedmann. "Jde o nejvyšší výhru na internetu v historii České republiky," poznamenal. Lhůta na přihlášení činí 365 dní.

"Výherce nás už dnes odpoledne kontaktoval a po dohodě s ním budeme v pondělí řešit proces výplaty výhry, do té doby si chce vše rozmyslet a alespoň trochu zpracovat skutečnost, že se stal miliardářem," uvedl mluvčí. Vzhledem k tomu, že vsadit on-line lze jen po registraci zákazníka, který uvede jméno, příjmení, rodné číslo, e-mail a bankovní spojení, zná Sazka totožnost výherce.

Rekordní výhra v Česku padla v květnu 2015, sázející si tehdy vsadil tiket v Pardubickém kraji a vyhrál 2,466 miliardy korun. O vyhrané peníze se přihlásil po 26 dnech.

Výhra zdanění nepodléhá, výherci tedy bude vyplacena celá částka. Sazka stejně jako v minulosti při podobně vysokých jackpotech nabídne výherci kontakty na finanční poradce a psychologa. "Zda tuto možnost výherce využije, je zcela na něm," podotkl Friedmann.

Výherci bude vyplacena celá částka. V současnosti jsou výhry z loterií, sázek a podobných her od daně z příjmů osvobozeny. Ministerstvo financí ale nyní navrhuje, aby se příjmy z hazardu a dalších sázek nad 100.000 korun zdaňovaly patnáctiprocentní daní. Návrh už schválila vláda, nyní ho čeká schvalování v parlamentu. Kdyby toto zdanění platilo už teď, musel by výherce miliardového jackpotu oželit zhruba 211 milionů korun.

V případě nadnárodní hry Eurojackpot budou do České republiky na bankovní účet Sazky zaslány z konsorcia 18 zemí peníze určené k výplatě výhry. To trvá zhruba pět dní. Následně se Sazka dohodne s výhercem na termínu převodu peněz a celou částku na jeho účet převede. "Na výplatu výhry máme 60 dní ze zákona, jsme ale připraveni částku alokovat na příslušný účet ihned po dohodě s výhercem," zdůraznil mluvčí Sazky. Čech podle tabulky výher Eurojackpotu vyhrál částku přesně 1.411,860.488 korun.

K zisku hlavní výhry musel sázející trefit sedm čísel. Pět z nich vybírá z padesáti a zbylá dvě z deseti. Pravděpodobnost zisku prvního pořadí je tak jedna ku 95 milionům. Sázející z Česka se stal miliardářem díky číslům 8, 23, 40, 41, 42 a dvojicí doplňkových čísel 2 a 10.

Eurojackpot je nadnárodní loterie, do které je zapojeno 18 států Evropy. ČR se jí účastní od října roku 2014. Losuje se každý pátek večer v Helsinkách. Cena sloupečku je 60 korun - celkem jich je na tiketu šest.

Témata:  loterie Eurojackpot Sazka EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy