Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První rozcestník v Brdech je na místě. Postavil ho Stropnický s Brabcem

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Orlov (Příbramsko) - Na území bývalého vojenského újezdu v Brdech, který se od ledna přeměnil v chráněnou krajinnou oblast, nyní Klub českých turistů (KČT) značí turistické trasy. Dnes se přidali ministři obrany a životního prostředí Martin Stropnický a Richard Brabec (oba ANO) a osadili první rozcestník.

Ceduli s nápisem Pila 663 metrů a směrovky ukazující k nejbližším turistickým cílům umístili na strom nedaleko vodní nádrže Pilská. Rozcestník připravený turisty přivrtal ke stromu Stropnický, Brabec mu držel žebřík. "Já jsem myslel, že budeme zatloukat, to by se mi docela líbilo," prohlásil ministr obrany, když od předsedy rady značení KČT Karla Markvarta přebíral akumulátorovou vrtačku.

Podle Markvarta byl dnes v Brdech skutečně instalován první rozcestník, nepočítají-li se ty, které byly osazeny před devíti lety v okrajových částech újezdu.

Turisté chtějí v Brdech do začátku roku 2018 vyznačit 170 až 200 kilometrů pěších tras. Vedle toho se počítá s cyklotrasami, podle Markvarta by mohly měřit kolem 200 kilometrů. "Návrhů je spousta, ale nemá cenu značit každou silničku jako cyklotrasu," podotkl. Vydána byla už podle něj také první turistická mapa Brd se 70 kilometry pěších cest.

Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou pro veřejnost otevřené poté, co skončí povrchový pyrotechnický průzkum, který postupuje od okrajů směrem do středu území. Termín mají vojáci do konce příštího roku. "V tuhle chvíli je přes 60 procent očištěno. Je to samozřejmě věc, která se nedá nějak uspěchat," uvedl Stropnický. Podle něj na tom každý den pracuje 51 lidí, někde postupují do standardních 30, někde dokonce do 50 centimetrů hloubky.

Témata:  Martin Stropnický Richard Brabec Vojenský Újezd Brdy

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy