Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražské MHD bude mít nové cesty. Kam povede tramvaj?

Tramvaje v Praze, ilustrační fotografie
Tramvaje v Praze, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V Praze od konce srpna změní své trasy polovina tramvajových linek a také přibydou tři nové. Několik měsíců plánované změny dnes definitivně odsouhlasila rada hlavního města. Podívejte se, jaké trasy budou tramvaje nově jezdit.

Už od konce srpna bude v pražských ulicích jezdit 24 tramvajových linek. Vzniknou tři nové, devět stávajících změní trasu. Úseky, které jsou přetížené, by také měly být posíleny. Naopak mírné oslabení čeká tramvajovou trať na Petřiny, kde po otevření metra ubylo cestujících.

Nově budou v Praze jezdit tramvaje s číslem 2, 15 a 21. Linka 2 pojede z Petřin na Nádraží Braník, trasa tramvaje 15 povede z Olšanských hřbitovů na Sídliště Řepy a "jednadvacítka" bude pendlovat mezi Sídlištěm Modřany a Kotlářkou. Tím se posílí úsek kolem Anděla.

Trasu změní i devět stávajících linek, které nejsou páteřní a nepřeváží největší množství cestujících. Změny se dotknou třeba linky 18, která už nebude z Pankráce jezdit na Petřiny, ale na Podbabu. Spojení se linkou 14 dočkají také Holešovice a Vysočany, stejně jako lidé na Spořilově.

Nejvíce linek povede nově na Sídliště Barrandov. Od srpna zde budou končit i linky 4, 5, 12 a 20, která pojede nově na Divokou Šádku. Tramvaj číslo 24 bude stále jezdit na Kubánské náměstí, ale z Kobylis, a linka 25 povede z Bílé hory na Lehovec.

Dvanáct linek (1, 3, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 16, 17, 22, 26) bude jezdit stejnou trasou jako dnes. Důvodem revoluce pražské městské hromadné dopravě jsou nové modré parkovací zóny a také ekologie. Ročně bude stát provoz tramvají asi o 130 milionů korun víc.

Dopravní podnik plánuje, že současné změny vydrží alespoň 10 let. V dalších měsících se nových linek dočkají i autobusy, změny už zpracovává organizace Ropid.

Témata:  MHD Praha tramvaje

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy