Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie by měla zůstat v EU. Štěpit Západ by bylo chybou, říká Sobotka

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - V osm hodin středoevropského času se ve Velké Británii otevřely volební místnosti. Přibližně 46 a půl milionu Britů má v rukou členství své země v Evropské unii. Česká vláda je přesvědčena o tom, že unie bude silnější s Británií jako svým členem, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Vliv Velké Británie, včetně vlivu na podstatná ekonomická a politická rozhodnutí, by se mimo EU výrazně snížil," uvedl Sobotka v komentáři.

Návrat k nacionalismu namísto dosavadní spolupráce by byl podle premiéra chybou v době, kdy demokratický Západ čelí hrozbě terorismu, bezpečnostní nestability, nekontrolované migrace či klimatických změn. "Právě rozsáhlá integrace, zahrnující dnes většinu Evropy, je tou nejlepší pojistkou dlouhodobého mírového soužití mezi národy na našem kontinentě," dodal.

Rozhodnutí Britů setrvat v EU by měla podpořit dohoda o reformě EU z února, pro kterou ČR i další členské státy učinily řadu "často bolestivých" ústupků, míní Sobotka. Unijní země tím podle něj daly najevo, že problémy jednoho členského státu neberou na lehkou váhu a snaží se je v rámci evropského společenství řešit.

"Mělo by Spojené království zůstat členem Evropské unie nebo by mělo opustit Evropskou unii?" Tak zní otázka, kterou miliony Britů najdou ve čtvrtek na hlasovacích lístcích. Zaškrtnout mohou buď možnost "Zůstat členem Evropské unie" nebo "Opustit Evropskou unii". Čas na to mají do 23 hodin našeho času, tedy do 22 hodin britského času.

Pro referendum neexistuje žádná minimální účast, při které by hlasování bylo platné. K hlasování je oprávněno 46 499 537 voličů, nejvíce v historii britských voleb a referend. Poslední referendum, ve kterém Britové v roce 2011 rozhodovali o změně volebního systému, mělo o přibližně 20 % nižší volební účast, než mívají volby do sněmovny, hlasovalo 42 % oprávněných voličů.

V referendu v roce 1975, v němž Britové hlasovali o tom, zda má země setrvat v Evropských společenstvích, předchůdcích dnešní Evropské unie, přišlo k hlasovacím urnám 64,6 % oprávněných voličů, 67 % z nich se vyjádřilo pro setrvání v evropských integračních projektech. Teď se volební komise připravuje ještě na větší účast, podle deníku The Telegraph by mohlo přijít i 80 % oprávněných voličů! Komise proto vyzývala voliče, aby, pokud je to jen trochu možné, přišli hlasovat už dopoledne. Po skončení vyučování a v době, kdy Britové půjdou z práce, se před volebními místnostmi mohou tvořit dlouhé fronty.

Taková volební účast by byla skvělou zprávou pro zastánce setrvání v EU. Obecně se totiž očekává, že nízká volební účast by nahrála stoupencům odchodu z Evropské unie, neboť ti budou více motivovaní k tomu se k hlasování dostavit a vyjádřit svůj názor. Hlasování přitom bude velmi těsné, jak naznačují průzkumy veřejného mínění.

Témata:  Bohuslav Sobotka Brexit

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy