Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mluvčí Hradu Ovčáček poskytl rozhovor propagandistickému webu. Mluvil o referendu

Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se netají svým zalíbením v prokremelských a konspiračních serverech. Rád je sdílí na svém facebookovém profilu a nyní jim poskytl i rozhovor.

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na svém profilu na sociální síti často sdílí články serverů jako je Aeronet nebo Sputnik, které jsou řazeny do portfolia proruské propagandy nebo jsou přímo podporovány Kremlem. Už řadu měsíců se ale objevují protichůdné hlasy, které upozorňují, že toto jednání podle nich není zcela v pořádku. 

Na problém výše zmíněných a některých dalších serverů upozornil například dokument ministerstva vnitra s názvem Extremismus – Souhrnná situační zpráva 3. čtvrtletí roku 2015, kde se uvádí, že "prostřednictvím těchto webů byly často šířeny různé nadnesené statistiky, zdůrazňovány problematické aspekty hledání konsenzu mezi státy Evropské unie, anebo zprávy o údajných ‚teroristech' mířících do EU."

"Zjevným cílem, ostatně podobně jako u krajně pravicových a populistických subjektů, je především šířit a vyvolávat strach a paniku ve společnosti. Mezi ústřední weby patří česká verze SputnikNews a web Aeronet (AE News)," uvádí dále zpráva resortu vnitra. Není však jediná, která na problém těchto webů upozorňuje.

Proruskou propagandou se také zabývá program think tanku Evropské hodnoty s názvem Kremlin Watch, jehož hlavní tvář, Jakub Janda, sám často upozorňuje na proruské jednání Hradu a na problematiku východní propagandy obecně. "Mluvčí prezidenta České republiky čte a sdílí Sputnik, nejhrubější předstírání "média". Přímo placeno a oficiálně řízeno Kremlem, oblíbený zdroj konspiračních teorií a deklarovaný nástroj Putinovy hybridní války," upozornil nedávno Janda.

Z toho si ale Ovčáček zřejmě těžkou hlavu nedělá. Česká odnož serveru Sputnik je dnes na nohou kvůli prohlášení prezidenta Zemana, který uvedl, že by podpořil referendum za vystoupení České republiky z Evropské unie a z NATO, ačkoli by sám hlasoval proti. Právě zprávy podobného typu jsou hlavní náplní Sputniku a Ovčáček v krátkém rozhovoru pro prokremelský web například uvedl, že aby se takové referendum mohlo konat, nejprve musí být Parlamentem ČR schválen zákon o obecném referendu.

Témata:  Jiří Ovčáček Jakub Janda Evropské hodnoty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy