Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlachtovy výroky o nátlaku na ÚOOZ? Vedení policie se proti ním tvrdě ohradilo

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha – Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se dnes v rozhovoru pro Hospodářské noviny například uvedl, že ba něj vedení tlačilo, aby prozradil, na čem jeho útvar pracuje. To ale vedení policie ostře odmítlo.

Šlachta také uvedl, že jej nadřízení varovali, ať jeho útvar neřeší některé kauzy. „Ano, takhle natvrdo. Ze strany náměstka Laubeho dokonce zaznělo: My jsme se za vás zaručili, že neuděláte žádný průser," řekl Šlachta v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

List také uvedl, že bývalý šéf ÚOOZ prý pochopil, že vedení policie jde na ruku politikům. „Vedlo to k tomu, že jsem byl pořád znervózňovaný, tak abych vůbec neměl klid. Všechno probíhalo v náznacích: Dávejte si pozor, ať nemáte problém. Pořád nás udržovali v napětí," citoval deník Šlachtu.

Bývalý šéf ÚOOZ také prohlásil, že bojoval nejen proti zločincům, ale i s nadřízenými. To vše ale policejní prezidium rázně popírá a proti Šlachtovým výrokům se ostře ohradilo. „Jakýkoliv nátlak na vedení tohoto útvaru ze strany vrcholných představitelů policie, stejně tak jako snahu o neoprávněné získání informací z trestních spisů, kategoricky vylučujeme," reagoval v tiskové zprávě mluvčí Jozef Bocán.

Dodal, že je zarážející, že Šlachta nic neudělal v době, kdy na něj údajně byl nátlak činěn a nenahlásil to Generální inspekci bezpečnostních sborů. Otázkou prý tedy je, proč vše zveřejnil až teď a ke všemu opět cestou médií a nikoliv oficiálním postupem. Vedení policie podle mluvčího nevylučuje, že podnikne další právní kroky, které by se týkaly nařčení.

Témata:  Robert Šlachta Policie ČR ÚOOZ

Aktuálně se děje

1. května 2024 16:22

V Číně se propadla dálnice. Zemřelo přes dvacet lidí

Při propadu části dálnice na jihu Číny zemřelo nejméně 24 lidí. Uvedla to agentura AP. Původní zprávy hovořily o 19 obětech. Záchranáři odvezli do nemocnice dalších 30 lidí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy