Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena trpící schizofrenií ubodala studenta. Dostane se teď z ústavu?

Žďárská tragédie: Mladík, který před šílenou útočnicí chranil život své kamarádky.
Žďárská tragédie: Mladík, který před šílenou útočnicí chranil život své kamarádky.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Brněnský soud už za několik dní rozhodne, zda nechá v zabezpečovací detenci Barboru O. nebo ji propustí. Psychicky nemocná žena před dvěma lety ubodala ve Žďáru nad Sázavou studenta střední školy a v roce 2012 pobodala učitelku v mateřské škole. Znalkyně přitom loni připustila, že by se Barbora mohla dostat na svobodu. Psycholog a někteří lidé jsou však přesvědčeni, že by měla v detenci zůstat.

Šestadvacetiletá vražedkyně předloni na podzim vtrhla do střední školy ve Žďáru nad Sázavou a nožem ubodala 16letého Petra Vejvodu. Ten bránil své spolužačky a zaplatil za to životem. Barbora O. navíc zranila další dvě studentky a policistu.

Trestu za vraždu se ale vyhnula, protože ji lékaři uznali za nepříčetnou. Skončila na vězeňské psychiatrii a poté zamířila do speciálního zařízení. Barbora O. je v detenčním ústavu v Brně už více než rok.

Znalkyně, která na ni tehdy vypracovala psychiatrický posudek, ale všechny šokovala. Připustila, že by se schizofrenička mohla dostat na svobodu. "Věřím tomu osobně, že pokud bude šikovná holka, bude se řádně léčit, tak za určitou dobu, což může být řádově třeba rok dva tři, se vrátí zpátky do života a bude si žít svůj šťastný život," řekla soudní znalkyně z oboru psychiatrie Marta Holanová.

Už po prvním útoku ve školce v Havířově ale přestala brát Barbora O. po propuštění z psychiatrie léky. Výsledkem byla vražda studenta. I proto by podle některých znalců a lidí měla zůstat v zabezpečovacím zařízení. "Pokud ten člověk je nespolehlivý, tak by asi měl zůstat v detenci," tvrdí psycholog Karel Humhal.

Brněnský městský soud bude o dalším pobytu Barbory O. v zabezpečovací detenci rozhodovat 19.července.

Témata:  vražda na střední škole ve Žďáru nad Sázavou

Aktuálně se děje

17. května 2024 12:15

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.