Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka: Koalice shodne na kompenzaci pro horníky

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ústí nad Labem - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že se koalice shodne na kompenzacích pro propuštěné horníky z Mostecka.

Předseda vlády to řekl na závěr své návštěvy v Ústeckém kraji. S příspěvky nesouhlasí vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle premiéra je vnímáno nespravedlivě, že příspěvky dostanou propuštění horníci z OKD, ale horníci z Mostecka nikoliv. Materiál by měla na konci července projednat vláda.

"Já doufám, že zástupci hnutí ANO z Ústeckého kraje vysvětlí Andreji Babišovi, jak je to tady vnímáno nespravedlivě. Byla to vláda, která rozhodla o tom, že postupně skončí těžba na dole ČSA. Vláda také slíbila, že bude bude kompenzovat v sociální politice toto své rozhodnutí o neprolomení limitů. Toto je jednoznačně součást této sociální kompenzace. V každém případě chci, aby tato věc byla na programu 27 července a pevně věřím, že na tom najdeme shodu," řekl na dotaz ČTK Sobotka.

Vicepremiér Babiš dnes v Bruselu řekl, že daňoví poplatníci by neměli podporovat firmy miliardáře Pavla Tykače. "Já s tím zásadně nesouhlasím, nevidím důvod proč bychom měli podporovat firmy pana Tykače, které sídlí na Kypru, vydělávají miliardy. Když byl problém v Sokolovské uhelné u pana (Františka) Štěpánka, tak ten, když propustil horníky, tak se o ně postaral, dal jim odstupné, našel novou práci," řekl dnes Babiš novinářům v Bruselu. Zopakoval, že nelze argumentovat situací v OKD, která je výsledkem špatných rozhodnutí minulosti," řekl Babiš.

Témata:  Bohuslav Sobotka horníci

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.