Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku už sedí 49 lidí na doživotí. Velký přehled

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Kevin Dahlgren, zatím nepravomocně odsouzený k doživotí, se stal mezi zdejšími vězni s nejvyšším trestem číslem 49. Tolik jich, včetně Dahlgrena, sedí a bude sedět za mřížemi až do konce života. Připomeňte si jména a příběhy těch nejznámějších.

Podle posledního sčítání vězňů si v českých věznicích odpykává doživotní trest 48 lidí. Takový byl alespoň údaj ve statistické ročence Vězeňské služby k prosinci loňského roku. Kevin Dahlgren by tak měl být 49 doživotně odsouzeným vězněm za mřížemi.

Kolik stojí tito vězni? Podle odhadů například Jiří Kajínek přijde daňové poplatníky na více než čtvrt milionu korun ročně. V průměru stojí český vězeň 810 korun za jeden den - v této částce jsou přitom započítány výdaje i příjmy, pokud vězeň pracuje.

Podle statistické ročenky bylo v českých věznicích na přelomu roku 18 850 vězňů. Pokud tento počet vynásobíme průměrnými náklady na jednoho vězně, zjistíme, že vězni stojí daňové poplatníky více než pět miliard korun ročně...

Zdeněk Vocásek

Tento dvojnásobný vrah je nejdéle "sedícím" vězněm v Česku. Zároveň se může neslavně pochlubit i tím, že jen o vlásek unikl oprátce. Původní rozsudek totiž zněl: trest smrti! Muž v roce 1987 pro majetkový zisk ubil invalidního důchodce a o tři měsíce později kvůli loupeži zavraždil dalšího starého muže. Soud mu za to v roce 1988 uložil trest smrti. Popraven měl být v prosince 1989, ale smrti unikl díky změně režimu v listopadu téhož roku. Po zrušení trestu smrti mu byl trest změněn na doživotí.

V roce 2007 se Zdeněk Vocásek pokusil dostat na svobodu a požádal o propuštění. Soud muži, který se za mřížemi stal hluboce věřícím člověkem, neuvěřil, že už nemůže být lidem nebezpečný. Žádost o propuštění byla zamítnuta, ale Vocásek ji může podat znovu. Více čtěte zde: Vrah Vocásek stráví život za katrem, rozhodl soud

Josef Kott a Michael Kutílek

Jména těchto dvou vrahů už lidé nejspíš zapomněli, ale do historie kriminalistiky se zapsali jako první sérioví vrazi v polistopadové historii České republiky. Oba recidivisté se z vězení dostali na základě amnestie prezidenta Havla hned počátkem roku 1990. A ještě téhož roku se tam vrátili - už na doživotí. Mezitím za sebou ale nechali mimořádně krvavou a brutální stopu.

Kott Kutílkovi při propuštění slíbil, že ho naučí vydělávat peníze vraždami. A tak se také stalo. Prvním mrtvým byl strážný, kterému ukradli zbraň a popravili ho jednou ranou do hlavy. Tentýž den velmi surově zavraždili dvě šestnáctileté stopařky. Ruce jim svázali za zády a pak je ubodali - údajně podle satanského rituálu. Padlo 57 ran nožem. Následující den muži zabili a okradli taxikáře a pokusili se zavraždit i britského řidiče kamionu. Přestože ho střelili do hlavy, přežil a útočníky popsal. Zakrátko je dopadli. Muži vraždili ve stejný měsíc, kdy byl v Československu zrušen trest smrti. Popravě tak unikli a skončili ve vězení s doživotím.

Jaroslav a Dana Stodolovi

Manželé Stodolovi si mezi českými sériovými vrahy vydobyli nepěkné první místo co do počtu obětí. Na svědomí mají osm životů, vesměs seniorů, další dvě oběti přežily. Vražedné šílenství rozpoutali i skončili během dvou let, od roku 2000 do roku 2001.

Stodolovi se ve společném soužití ocitli ve finanční tísni a rozhodli se ji řešit loupežnými vraždami. Zaměřovali na seniory - většinu z nich uškrtili, jednu ženu Stodolová ubodala, dalšího muže Stodola ubil a ukopal. V několika případech policisté i soud pochybili, za jednu vraždu byla dokonce odsouzena úplně jiná dvojice. Manželé Stodolovi si nakonec vyslechli verdikt doživotí. V roce 2006 se spolu ve vězení rozvedli.

Ivan Roubal

Jeden z nejznámějších českých sériových vrahů. K nejvyššímu trestu byl odsouzen za pět vražd - a v jeho případě šlo skutečně o trest doživotní, protože před rokem zemřel ve věznici v Karviné. Prokazatelně zabil pět lidí, ale tři další pravděpodobné oběti se nikdy nepodařilo najít.

Poprvé zřejmě Roubal vraždil v roce 1991 v Čachrově na Klatovsku. Měl tam pronajatou chalupu Pohádka, kde choval slepice a prasata. Tady Roubal patrně zabil svého známého a jeho přítelkyni a nechal je sežrat prasaty. Řekl to údajně jednomu ze svých synů, který to ovšem u soudu popřel, takže byl Roubal z této vraždy vyviněn.

V červenci 1992 Roubal zabil taxikáře a jeho tělo hodil do septiku. V prosinci 1992 zřejmě zavraždil prodavače bižuterie a vzal mu jeho auto. Mrtvolu se ale nikdy nepodařilo najít a Roubal byl z případu venku. V květnu 1993 Roubal zabil dalšího muže a vykradl jeho byt. Ze stejného důvodu zemřel v listopadu téhož roku další muž v Praze-Letňanech. Roubal ho nechal udusit svázaného do kozelce a vykradl mu byt. Stejně hrůzným způsobem - uškrcením v kozelci - zavraždil Roubal v březnu 1994 dva majitele autopůjčovny. Náhodný zákazník, kterého Roubal taky svázal do kozelce, se dokázal vyprostit a zavolat policii. Ta pak Roubala dopadla.

Jiří Kajínek

Bez jakékoli pochybnosti je Jiří Kajínek nejznámějším českým vězněm, "shodou okolností " navíc i doživotním. O tuto proslulost se zasloužil svým nejslavnějším útěkem z Věznice Mírov. Zřejmě jako jedinému vězni v historii se mu podařilo utéct a dopaden o několik týdnů později. Byl to ale ve skutečnosti jeho čtvrtý útěk před vězením. Ty předchozí už tak slavné nebyly. Jednou skončil Kajínek v poutech třeba poté, co mu na útěku z vazby kolemjdoucí na ulici podrazil nohy.

Kajínek byl k doživotí odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus o vraždu. Stalo se tak v roce 1993 v zatáčkách pod plzeňskou věznicí Bory. Kajínek tam dvanácti výstřely doslova popravil podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce. Druhý bodyguard s těžkými zraněními přežil a Kajínka usvědčil.

Navzdory svědkovi i tomu, že soudní proces byl důkladný a dlouhý (trval čtyři roky), dodnes mezi lidmi panují pochybnosti o tom, jestli vraždil Kajínek. Odsouzený se také opakovaně snažil o revizi procesu, ale neúspěšně. O případu Kajínek natočil Petr Jákl stejnojmenný film (2010).

Petr Zelenka

I Česko má svého vraha v bílém plášti. Stal se jím nemocniční ošetřovatel Petr Zelenka z Jihlavy. Odsouzen byl nakonec za sedm vražd a deset pokusů o ně. Přezdívku dostal podle léku, kterým vraždil - heparinový vrah.

Motiv k vraždám v případě Petra Zelenky není zcela zřejmý. Nezabíjel pro peníze. Při vyšetřování se ukázalo, že Zelenka měl problémy s alkoholem a nezvládal se také vyrovnat se svou homosexuální orientací. Mohl trpět i syndromem vyhoření a proto začal zabíjet pacienty.

Poprvé se o vraždu heparinem pokusil v květnu 2006. Zadržen byl v prosinci 2006 po odhalení primáře nemocnice v Havlíčkově Brodě. Zelenka se k činům přiznal a soud ho v roce 2008 poslal na doživotí za mříže. Propuštěn může být teprve v roce 2038.

Rudolf Fian, Tomáš Křepela

Tito dva muži mají na svědomí suverénně nejvíce obětí mezi vězni s doživotím. Ví se - zatím - o padesáti obětech. Fian a Křepela ale nevraždili, přinejmenším ne úmyslně. Obchodovali totiž s metanolem, který zaměňovali za alkohol a míchali ho s ním. Vyrobili tak smrtící koktejl, na který zemřelo už 47 Čechů a tři Poláci. Desítky lidí skončily v nemocnici, někteří oslepli. Vzhledem k tomu, že mezi lidmi je stále velké množství jedovatého metanolu, není vyloučeno, že další mrtví budou ještě následovat.

První otrava se objevila v září 2012 a narůstající počet mrtvých vedl k obrovskému vyšetřování s největším počtem obviněných v dějinách české kriminalistiky. Metanol byl legálně zakoupený, ale oba muži ho dál distribuovali na černý trh, aby se s ním ředil alkohol.

Slovák Robert Fian, obchodník z Karviné, a podnikatel Tomáš Křepela byli v únoru 2015 odsouzeni k nejvyššímu trestu doživotí.

Romana Zeinertová

V roce 2011 její čin pobouřil celou republiku. Pokusila se o tzv. rozšířenou sebevraždu. V domě v Širokém Dole v okrese Svitavy, kde bydlela se svým partnerem sotva pár dní, zabila své čtyři děti. Dvouměsíční Romanu, dvouletého Lukáše a čtyřletou Elišku žena podřezala pod krkem a na zápěstí. Osmiletého Davida žena udusila polštářem. Pak se chtěla zabít sama oběšením a podřezáním žil. Neuspěla a stanula před soudem.

Při procesu Zeinertová neprojevila lítost ani výraznější emoce. A to dokonce ani tehdy, když promítali videozáznam z místa činu. Přestože se snažila předstírat ztrátu paměti, podle psychologů jí netrpí - stejně jako žádnou duševní poruchou. Ani odvolání proti doživotnímu trestu nebylo úspěšné a žena si ve věznici v Opavě odpykává trest až do konce života.

Témata:  věznice Jiří Kajínek Kevin Dahlgren

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy