Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude na Oscarech zastupovat film Ztraceni v Mnichově

Kino, ilustrační foto
Kino, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) rozhodla svým hlasováním o českém kandidátovi na Oscary v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Akademici vybírali z 49 českých hraných, dokumentárních a animovaných snímků. Hlasováním rozhodli, že film Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky, který získal dva České lvy, bude reprezentovat českou kinematografii na 89. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd. Informovala o tom redakci EuroZprávy.cz ČFTA.

Hlasování, ve kterém akademici vybrali snímek reprezentující českou kinematografii v boji o Oscary, probíhalo od 1. do 14. září 2016. Mezi vysoce hodnocenými filmy se za snímkem Ztraceni v Mnichově umístily filmy Rodinný film, Učitelka, Já, Olga Hepnarová a Nikdy nejsme sami. Film Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky, který akademici doporučili do kategorie nejlepší zahraniční cizojazyčný snímek, se dotýká významného dějinného tématu Mnichovské dohody, kombinuje realitu a fikci, často až na hranici absurdity. Dějová linie sleduje příběh devadesátiletého papouška, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi. Za dramatických okolností jej unese český novinář Pavel a na základě papouškových kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál. „Petr Zelenka natočil neotřelý, vtipný a chytrý film. Film v loňském roce získal dvě ceny Český lev. Svým tématem a originálním zpracováním velice dobře rezonuje i se zahraničním publikem. Vzbudil mimořádný ohlas např. na BFI London Film Festivalu a dostal se do užšího výběru filmů na European Film Awards," dodává producent filmu David Ondříček.

Petr Zelenka vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. V letech 1990-91 působil jako dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov, později psal původní televizní hry pro Českou televizi. V roce 1993 debutoval jako režisér televizním filmem Visací zámek, v roce 1997 byl jeho autorský film Knoflíkáři oceněn Českým lvem za scénář, režii a nejlepší film. Snímek Samotáři, na němž se podílel jako scenárista, se stal komerčně nejúspěšnějším českým filmem roku 2000. Následoval hudební film Rok ďábla (2002) a filmová adaptace vlastní divadelní hry Příběhy obyčejného šílenství (2005), kterou předtím sám režíroval v Dejvickém divadle a získal za ni cenu Alfréda Radoka. Za komediální příběh o vztazích a absurditě každodenního života si odnesl dva České lvy. Mezi jeho poslední velké úspěchy patří drama Karamazovi (2008), za které získal Českého lva v kategoriích film roku a nejlepší režie. Po sedmi letech přišel s novým snímkem podle vlastního námětu a scénáře Ztraceni v Mnichově. Světová premiéra proběhla 8. října 2015 v rámci 59. ročníku Londýnského filmového festival a do českých kin film vstoupil 22. října 2015.

Ceny americké Akademie filmového umění a věd jsou považovány za nejprestižnější ocenění v oblasti filmu. Nominace na Oscary budou vyhlášeny 24. ledna 2017 a slavnostní ceremoniál proběhne 26. února 2017 v Los Angeles.

Témata:  film Ztraceni v Mnichově Ceny Oscar filmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy