Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Anděla za rok 2015 si odnesl Koller, Vytisková a skupina Kryštof

Ceny Anděl
Ceny Anděl
Foto: cenyandel.cz

Praha - Skupinou roku 2015 se na 25. ročníku Cen Akademie populární hudby Anděl stala kapela Kryštof, zpěvákem David Koller a zpěvačkou Klára Vytisková vystupující pod jménem Klara. Skladatel a rockový kytarista Michal Pavlíček byl uveden do Síně slávy.

Objevem roku se na cenách Anděl stala Barbora Poláková. Její píseň Nafrněná je i skladbou roku. Výsledky dnes vyhlásili v pražském Hudebním divadle Karlín.

Za své loňské album Srdcebeat získala v cenách Anděl nejvíce nominací kapela Kryštof. Uspět mohla jako skupina roku a za album roku, dvě písně měla v nominacích na skladbu roku a jednu na videoklip roku. Lídr kapely Richard Krajčo navíc aspiroval na ocenění zpěvák roku.

Zpěvákem roku byl vyhlášen Koller za svoji nahrávku ČeskosLOVEnsko, která je nominována i na album roku. Vytisková známá z kapely Toxique, která nyní vystupuje jako Klara, si odnesla cenu jako zpěvačka roku za své debutové eponymní album. V tuzemské obdobě amerických Grammy letos rozhodovalo v hlavních šesti kategoriích 84 akademiků.

Skladatel a rockový kytarista Michal Pavlíček byl uveden do Síně slávy. Přední český hudebník 14. února oslavil své 60. narozeniny. U jejich příležitosti uspořádal akci s názvem Koncert Michal Pavlíček 60 - Pět tuctů Čombeho ve zcela zaplněném Foru Karlín v Praze.

Pavlíček začínal v jazzrockových souborech Expanze, Bohemia a Horký dech Jany Koubkové. Nejvíce se proslavil s Pražským výběrem. S Kamilem Střihavkou a Otou Balagem stál u zrodu projektu B.S.P., svou instrumentální tvorbu prezentoval se souborem Big Heads, se skupinou Stromboli, spolupracoval se zpěvačkou Monikou Načevou.

Napsal také skladby k desítce představení v různých divadlech, připravil scénickou hudbu pro představení Višňového sadu v Divadle na Vinohradech. Je autorem muzikálů Dáma s kaméliemi, Obraz Doriana Graye a Excalibur. Složil hudbu i k televizním seriálům Dobrá čtvrť a Místo v životě. Loni se objevil na albu Sociální síť, na kterém se podíleli Michal Horáček a Richard Müller.

Témata:  Ceny Anděl

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy