reklama

Americký spisovatel, Robert Fulghum je člověk mnoha tváří, má několik vysokoškolských diplomů, ale přesto o sobě mluví jako o samoukovi, jehož nejlepším učitelem byl život. Čtyřikrát objel svět, dlouhý čas strávil jako mnich v zen-buddhistickém klášteře.

Vystřídal také spoustu povolání, jako třeba práce kovboje na statku v Texasu, Coloradu a Montaně, závodil na místních rodeích, pracoval pro firmu IBM, vyzkoušel i práci barmana, ale také učitele hry na kytaru a kreslení.

Spisovatelem se stal až v pozdějším věku a jeho tvorba se setkala s obrovským úspěchem. Píše především fejetony, tedy drobné úvahy o všem kolem sebe. Oslovuje mnoho lidí a ve svých knihách předkládá to, s čím se každý den setkáváme, aniž bychom se nad tím pozastavili.

Jeho slávu odstartovala odstartovala kniha Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce, která naučila spoustu lidí brát život i z té lepší stránky. Dalšími jeho sbírkami úvah jsou například Už hořela, když jsem si do ní lehal, Ach jo, Vzpomínky na jedno dobrodružství nebo Drž mě pevně, miluj mě zlehka – Příběhy z tančírny Century.

Autor lásku k Česku neskrývá

Fulghum má neobyčejně osobní vztah k České republice a k Čechům. Pravidelně navštěvuje různá místa po celé republice, pořádá autogramiády, účastní se knižních veletrhů. Byl také hostem pořadu Marka Ebena Na plovárně a letos poctí české příznivce svojí návštěvou, a to již za pár týdnů. Zúčastní se stále oblíbenějšího projektu Lukáše Hejlíka „Listování" v rámci svého turné po ČR, které nazval Létající cirkus.

Na tomto turné projede podle našich informací napříč celým Českem. „Robert Fulghum nenavštíví pouze Brno, ale s Lukášem Hejlíkem objede celou řadu českých a moravských měst. Jeho program vyvrcholí na Colours of Ostrava, kde bude jedním z hlavních hostů programu Melting potu," prozradil serveru EuroZprávy.cz Richard Klíčník z nakladatelství Argo, které knihu vydává

V rámci turné představí Fulghum svojí zbrusu novou knihu „Poprask v sýrové uličce", o které je jak ve světě, tak u nás, velice málo informací. Serveru EuroZprávy.cz se podařilo zjistit, že jde o knihu tvořenou 32 dosud nepublikovanými texty, které nikde jinde ve světě zatím nevyšly. „Robert Fulghum má s naším nakladatelstvím i s českými fanoušky nadstandardní vztahy, takže máme opět prvenství," upozornil Klíčník.

Z vyjádření nakladatelství vyplývá, že texty publikované v nové knize se ponesou ve stejném duchu, jako jeho slavná kniha Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. „Rozsah knihy ještě není znám, ale půjde o ilustrovanou knihu," prozradil serveru EuroZprávy.cz Klíčník.

Nová kniha Poprask v sýrové uličce vyjde 13. června a se samotným spisovatelem se můžete poprvé setkat 16. června v brněnském divadle Reduta v rámci již zmíněného "Listování". Fulghum zde také knihu pokřtí a následně proběhne beseda s autogramiádou.