Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět truchlí, zemřel průkopník rokenrolu Chuck Berry

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

St. Louis (USA) - Ve věku 90 let v sobotu zemřel zpěvák a kytarista Chuck Berry, průkopník rokenrolu. Držitel ceny Grammy za celoživotní přínos vystoupil i v Česku. Měl bouřlivý život, byl i ve vězení.

Chuck Berry, který se v rodném St. Louis dočkal sochy, zásadním způsobem ovlivnil tvorbu Beatles, Rolling Stones, Bruce Springsteena nebo Boba Dylana. V roce 2000 mu americká vláda udělila Cenu Kennedyho centra, má také svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Proslavily ho hity jako Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven a Sweet Little Sixteen.

V Česku vystoupil v roce 1996 v Brně na jednom předvolebním mítinku a v lednu 2005 měl koncert v pražské Lucerně.

V roce 1962 byl odsouzen ke třem letům vězení za to, že si z Texasu přivezl čtrnáctiletou dívku, aby ji zaměstnal ve svém nočním klubu Berry's Club Bandstand v St. Louis. Kromě toho byl v roce 1979 usvědčen z krácení daní a už jako mladík se dopustil ozbrojené loupeže.

Témata:  úmrtí hudba kultura Chuck Berry

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy