Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USS Zumwalt, sloužící zbraň s tajnou technologií

USS Zumwalt (DDG-1000)
USS Zumwalt (DDG-1000)
Foto: navy.mil

Americké námořnictvo dnes představilo první torpédoborec budoucnosti nazvaný USS Zumwalt. Plavidlo využívající technologii steath, která znesnadňuje jeho zachycení standardními radary a sonary, bylo zařazeno do služby v roce 2016.

Konstrukce lodi pojmenované po americkém admirálu Elmo Russell Zumwaltovi, který v letech 1970-74 velel americkému námořnictvu, začala v loděnicích Iron Works před třemi lety. Jde o první plavidlo svého druhu. V budoucnu by se mělo jednat o top třídu amerických torpédoborců.

Americké námořnictvo si objednalo další dvě lodi tohoto typu. Plavidla USS Michael Monsour a USS Lyndon Johnson by mělo obdržet v roce 2016, resp. 2018.

Loď je navržená především k přesným útokům na pobřežní cíle. V jejím arzenálu se nachází dvacet odpališť pro řízené rakety, dvě 155 mm děla a dva protiletecké kanóny. Na palubě může rovněž operovat helikoptéra SH-60 Sea Hawk a tři průzkumné bezpilotní letouny MQ-8 Fire Scout.

Témata:  USA U.S. Navy USS Zumwalt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy