Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 73 let zemřel režisér Jonathan Demme, proslavil ho,film Mlčení jehňátek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Washington – Zemřel americký režisér Jonathan Demme, který natočil filmy jako Mlčení jehňátek nebo Philadelphia. Podle magazínu Demme trpěl rakovinou. Bylo mu 73 let.

Demme pocházel z Baldwinu ve státě New York. Filmu se začal věnovat již při studiu na univerzitě, kdy psal filmové recenze. Jako režisér pak debutoval v roce 1974, ale mezinárodní ohlas mu přinesl až o šest let později snímek Melvin a Howard o setkání dělníka s podivínským milionářem. Popularitu si pak získala i komedie Něco divokého z roku 1986.

Thriller Mlčení jehňátek (1991) přinesl zlom v jeho kariéře. V jednom z nejtemnějších příběhů filmové historie pátrá agentka FBI Starlingová (Jodie Fosterová) po sériovém vrahovi zvaném Buffalo Bill, který své oběti stahuje z kůže. Jejím rádcem se stává psychopat a psychiatr v jedné osobě Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), zavřený v přísně střeženém vězení.

Mlčení jehňátek se stalo třetím snímkem v historii, který získal všech pět nejcennějších Oscarů - za film, režii, scénář i oba hlavní herecké výkony. Úspěch Mlčení jehňátek zopakoval Demme o tři roky později filmem Philadelphia, kde se hlavní role ujal Tom Hanks.

Kolegové z umělecké branže na něj vzpomínají jako na nadaného filmaře. „Jonathan Demme byl skvělým umělcem, lidumilem a vřelým kolegou, který vás povzbudil. Znám jen velmi málo lidí, jako bylo on. Bude nám chybět," reagoval na zprávu americký režisér Ron Howard.

Podobně se vyjádřil i americký spisovatel Stephen King. „Hluboce mě zarmoutilo, když jsem se dozvěděl, že můj přítel, soused a kolega Jonathan Demme skonal. Byl jedním z těch skutečně dobrých lidí. Chybíš mi, kamaráde," uvedl.

Soustrast mezitím vyjádřili mimo jiné herci Elijah Wood, Michael McKean či Pat Healy nebo americký hudebník Steven Van Zandt, který Demmeho označil za jednu z nejúžasnějších duší na planetě.

Témata:  Jonathan Demme úmrtí filmy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy