Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel režisér Vladimír Drha, na sklonku života točil seriály Ulice a Rodinná pouta

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Svůj boj s rakovinou v noci na dnešek prohrál režisér Vladimír Drha, bylo mu 73 let. Získal mnoho festivalových cen a udal tón celé vlně vznikajících českých filmů, jejichž mladí hrdinové kriticky pohlížejí na společnost.

Začínal jako dokumentarista, stihl se ještě přihlásit k československé nové vlně dokumentem O malém světě (1967). V roce 1981 natočil jako svůj celovečerní debut snímek Dneska přišel nový kluk.  Drha natočil mimo jiné s Janou Brejchovou film Citlivá místa.

Jeho hraná filmová tvorba byla násilně přerušena uprostřed natáčení debutu Návštěvy podle Zdeny Salivarové počátkem roku 1970. Film zůstal nedokončen, a jako jediný barrandovský snímek se v archívu nedochoval. K hranému filmu se Drha dostal až po desetileté nucené přestávce.

V roce 1980 debutoval hranou povídkou Věrné milování z triptychu Jak rodí chlap a o rok později natočil zmíněný první celovečerní film. Na jemnou kritickou linii těchto příběhů z tehdejší české současnosti navázal tragikomediemi Do zubů a do srdíčka (1985), Mezek (1985) nebo Muka obraznosti (1989) podle knihy Vladimíra Párala.

Po letech, kdy se věnoval televizní tvorbě a filmovým pohádkám, se k filmu vrátil snímkem Početí mého mladšího bratra (2000). Jeho poslední film byl Anglické jahody, které natočil v roce 2008. K poslední Drhově tvorbě patřily divácky úspěšné seriály Rodinná pouta či Ulice.

Témata:  úmrtí filmy kultura

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy