Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tereza Voříšková míří do Slavonic a přiveze vítěze festivalu Mental Power

Tereza Voříšková při premiéře filmu Laputa
Tereza Voříšková při premiéře filmu Laputa
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Slavonice – Herečka Tereza Voříšková osobně doprovodí vítězný film letošního ročníku festivalu Mental Power. Pořadatelé Slavonice Festu se totiž rozhodli pro uvedení vítězného filmu Tomáš v rámci oficiálního zahájení.

Herečka Tereza Voříšková, patronka filmového festivalu Mental Power, osobně přiveze vítězný film letošního ročníku do Slavonic. Film Tomáš totiž zahájí Slavonice Fest v místním letní kině.

„V herecké delegaci, která přijede představit divákům úplně poprvé film Po strništi bos, bude i Tereza Voříšková, filmová maminka, ale také patronka mezinárodního filmového festivalu (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením Mental Power. Díky tomuto spojení, a samozřejmě také úžasnému filmu jakým TOMÁŠ je, nás napadlo pustit ho jako předfilm Po strništi bos. A Tereza si ho samozřejmě sama uvede…,“ říká za pořadatele Bára Trojanová v tiskové zprávě.

Tereza Voříšková podporuje Mental Power Prague Film Festival již několik let. „Je to prostě oslava života. Radost v krystalické podobě. Mentál Power Vám všem,“ vzkazuje herečka.

Pro tvůrce vítězného filmu z Domova pod hradem Žampach to bude již druhý slavnostní okamžik. Prvním byla cenu za Nejlepší film 11. ročníku Mental Power.

Film vypráví o Tomášovi Rybičkovi, který je kvadruplegik – od narození nehýbe končetinami, nemůže sedět, nemůže mluvit. Tomáš je totiž kvadruplegik, od narození nehýbe končetinami, nemůže sedět, nemůže mluvit. Pro komunikaci s okolím využívá pohyby hlavy a očí, prostředkem k vyjádření svého světa se mu stala malba. Tomáš maluje již 15 let, má hotových přes 100 obrazů.

V hlavní roli příběhu si Tomáš Rybička sám zahraje. Hlas mu však musel propůjčit Václav Neužil. Tomáš se však velkou měrou podílel i na tvorbě scénáře, následně odsouhlasil každé slovo, stejně jako výběr hlasu, který ho daboval.

Filmový festival Mental Power se snaží vytvářet podmínky pro uměleckou seberealizaci lidí s mentálním postižením, podílet se na jejich duševním rozvoji a společensky je integrovat způsobem, který ve světě nemá obdoby. Mental Power je jedinečným a jediným festivalem tohoto druhu na světě, který přivádí postižené (ne)herce před filmovou kameru, na stříbrné plátno a odtud na červený koberec.

Slavnostní chvíle poté vrcholí nominacemi, předáním cen za promítané filmy a autogramiádou. Galavečerem však projekce filmů pro veřejnost nekončí. Během roku probíhají po celé republice Ozvěny festivalu, nejbližší bude 8. září 2017 v Žatci a pořádá ho Domov bez zámků Tuchořice.

Témata:  Tereza Voříšková filmy kultura

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy