Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel režisér hororů Tobe Hooper, bylo mu 74 let

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Los Angeles - Režisér hororových filmů Texaský masakr motorovou pilou či Poltergeist Tobe Hooper zemřel. Skonal v sobotu v Kalifornii ve věku 74 let.

Oznámil to na svém webu americký filmový časopis Variety s odvoláním na koronera. Příčiny a okolnosti smrti ještě nejsou známy.

Texaský masakr motorovou pilou, natočený v roce 1974 za necelých 300.000 dolarů (asi 6,5 milionu Kč podle aktuálního kurzu), se stal jedním z nejvlivnějších hororů na stříbrném plátně, poznamenal časopis o příběhu nešťastníků ve spárech kanibalů.

"Jediná věc, která nahání větší hrůzu než prvních padesát minut filmu, je jeho posledních třicet minut," napsal časopis Total Film, který snímek označil za nejlepší hororový film všech dob.

Texaský masakr motorovou pilou byl sice kvůli násilí v několika zemích zakázán, ale i tak se stal jedním z nejziskovějších nezávislých snímků, natočených v 70. letech v USA. Hooper také řídil natáčení filmového pokračování, Texaský masakr motorovou pilou 2, s více komediálním přístupem.

Klasikem žánru se stal i Poltergeist z roku 1982, jehož scénář napsal a snímek produkoval Steven Spielberg. Příběh rodiny potýkající se s vetřelci, kteří přemění dům ve strašidelný zámek, se stal osmým nejvýnosnějším filmem roku.

Témata:  úmrtí filmy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy