reklama

Snímek vzniká podle stejnojmenné knihy Josefa Formánka. "Je to film nejen tragický, ale i úsměvný," řekl dnes ve Zlíně novinářům Formánek, který také překonal alkoholovou závislost.

Jednou z cest ze závislosti je sport. "Mottem snímku je Během proti chlastu, během proti osudu! Proto jsme příběh našich hrdinů potřebovali zasadit i do prostředí velkých běžeckých akcí. První snímky filmu proto vznikly ještě před oficiálním zahájením natáčení právě zde ve Zlíně na Festivalovém půlmaratonu a na Pražském maratonu," uvedl Svátek.

Dušek ztvárňuje úředníka Milana, geniálního matematika, kterého kvůli alkoholu zavrhla celá rodina. "Milan je nevyzpytatelný, je těžké toho člověka pochopit. Osciluje mezi člověkem a archandělem. Je to bytost, která si sama není jistá, kým je, protože jako mnozí z těch hrdinů filmu zažije něco, co otřese jeho životem," uvedl Dušek, který zná několik lidí, kteří závislostí prošli.

"Jsou to lidé velmi citliví, většinou jsou tak citliví, že neunesou nějakou rovinu existence a utíkají a schovávají se do závislosti, která jim jakoby umožňuje na to zapomenout, co neumí vyřešit v životě," uvedl Dušek.

Ve snímku se objeví také herci David Švehlík, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Ivan Franěk či Simona Babčáková.