Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 66 let zemřel Petr Šabach, autor předlohy filmu Pelíšky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V sobotu zemřel spisovatel Petr Šabach, autor mnoha humoristických románů a povídek. K nejznámějším patří povídková sbírka Hovno hoří, podle níž vznikl úspěšný film Pelíšky. Jan Hřebejk bude na Šabacha vzpomínat jako na velkorysého a hodného člověka.

Petr Šabach se narodil 23. srpna 1951 v rodině vojáka z povolání. Již v 70. letech vycházely jeho povídky v časopisech a úplně první knihu, sbírku povídek Jak potopit Austrálii, vydal Šabach v roce 1986.

Jeho díla se stala námětem několika filmů, za nimiž stáli režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský. Kromě Pelíšků to byla například Šakalí léta, Pupendo či U mě dobrý.

Nakladatelství Paseka, které vydává Šabachovy knihy, o úmrtí informoval syn spisovatele Jan Šabach. "Petr Šabach zemřel doma, jak si přál. Na jeho přání bude rozloučení bez obřadu, jen v rodině," uvedl za nakladatelství Lukáš Růžička.

Hřebejk se s Šabachem poznal v podstatě poté, co napsal svoji první knihu Jak potopit Austráli, která vyšla v roce 1986. "Přečetli jsme si jeho knihu a přátelé jsme se stali v podstatě současně," vzpomíná Hřebejk.

Režisér nemá Šabacha spojeného s natáčením známých filmů, které vznikly podle jeho knih a získaly mnoho ocenění. "Natáčení filmů se skoro neúčastnil," vysvětlil Hřebejk. Občas se podle něj ale podívat přišel, ale byl v pouze v roli spisovatele, stejně jako v minulosti Václav Havel.

Hřebejk bude vždy vzpomínat například na procházky po pražských Dejvicích, na které chodili ještě s dramaturgem a scénáristou společných filmů Petrem Jarchovským a kde jim Šabach vyprávěl. "Skutečně nejvíc si ho vybavuji jako vypravěče. Měl jsem rád jeho humor, který byl stejný, jako lidé znají z jeho knih," doplnil Hřebejk. Zdůraznil, že odešel velmi hodný a velkorysý člověk.

Témata:  Petr Šabach knihy úmrtí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy