Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové album U2? Zpívají o uprchlících a prolhaných politicích

Koncert, ilustrační foto
Koncert, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dublin - Irská skupina U2 dnes vydala v pořadí již 14. studiové album, nese název Songs of Experience. První recenze na album jsou zatím spíše příznivé, i když nikoli nadšené.

Kolekce 13 písní má navazovat na předchozí album Songs of Innocence, které vyšlo před více než třemi lety. Oba tituly odkazují na sbírky básníka a malíře Williama Blakea Písně nevinnosti (Songs of Innocence) a Písně zkušenosti (Songs of Experience) z konce 18. století. Jak je u irských ikon zvykem, za texty jejich písní se skrývá politické poselství, přestože kolekce písní je koncipována jako intimní dopisy adresované rodině, přátelům či fanouškům.

Fanoušci zpěváka Bona, kytaristy The Edge, baskytaristy Adama Claytona a bubeníka Larryho Mullena zatím měli možnost si poslechnout například singl You're The Best Thing About Me, k němuž kapela v září zveřejnila také videoklip.

V posledních osmi letech byli U2 téměř bez ustání na cestách po celém světě, ale také se ocitali v tvůrčí krizi. Pokus o obrodu se podle kritiků příliš nezdařil na předchozím poprockovém albu Songs of Innocence z roku 2014, které mělo těžit z rozhodnutí kapely ohlédnout se za svou minulostí. Kontroverzní byl ale už způsob, jakým U2 album Songs of Innocence vydali. Nejdříve je poskytli zdarma uživatelům iTunes.

Nové album, na jehož přebalu je fotografie Bonova syna Eliho a Edgeovy dcery Sian, nemá být chápáno jen jako pokračování předchozího alba Songs of Innocence, ale i jako výzva k činům, "call to action", jak Bono zpívá v jedné z nových písní. V songu Red Flag Day také zpívají: "Dnes si nemůžeme dovolit mít obavy z toho, čeho se bojíme." Hymnická píseň o uprchlické tragédii ve Středozemním moři vzdáleně připomíná politickým nábojem i zvukem kytar album War z roku 1983.

Skupina měla album původně hotové už před rokem, ale vzhledem k politickému vývoji ho chtěla trochu přepracovat. Zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA a rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie tak ovlivnilo, kromě Bonovy nehody na kole, i termín vydání nejnovějšího alba, na němž Bono lamentuje nad bídným stavem světa.

V chytlavé písni American Soul kapela vzdává hold rock'n'rollu a Americe, jejíž životní pocit je prý "snem, který patří celému světu". Právě tuto píseň, na albu pátou, pokládají mnozí recenzenti za nejlepší a také nejpolitičtější. Píseň, útočící na prolhanost dnešních politiků, má podle některých kritiků největší potenciál stát se hitem.

Britský list The Guardian napsal, že album obsahuje "dost skvělých momentů", abychom kapele odpustili její méně povedené počiny.

Magazín Variety poznamenal, že Songs of Experience je nejlepší deskou irské kapely od příznivě hodnocené How to Dismantle an Atomic Bomb, která získala v roce 2006 cenu Grammy za nejlepší album. U2 prý znějí, jako by byli "mnohem více ve své kůži", než na Songs of Innocence.

Podle recenzenta německého deníku Der Tagesspiegel se U2 tentokrát až nápadně často utíkají k lásce. Love Is All We Have Left (Láska je vše, co nám zůstalo), je název hned úvodní písně. Hudebníci rovněž vyjadřují vděk svým ženám, bez nichž by prý nebyli tím, čím jsou (You're the Best Thing About Me). Píseň Summer of Love zase prý odkazuje na květinová 60. léta.

Témata:  U2 hudba kultura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy