Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel scénograf českých filmů Jindřich Goetz (†76)

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V noci na dnešek zemřel filmový architekt a bývalý rektor Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Jindřich Goetz, bylo mu 76 let. Jako scénograf se podílel na desítkách českých filmů.

"Svoji dlouholetou a nepřehlédnutelnou spolupráci s českým filmem uzavřel Jindřich Goetz trojicí snímků Král Ubu, Máj a naposledy V peřině, snímkem režiséra, kameramana, mladšího kolegy a přítele F. A. Brabce," uvedla filmová publicistka a pedagožka školy Milica Pechánková.

K nejznámějším snímkům, na kterých Goetz pracoval, patří Údolí včel, Adelheid (František Vláčil), Farářův konec (Evald Schorm), ale také třeba Zabil jsem Einsteina, pánové či Jáchyme, hoď ho do stroje od Oldřicha Lipského. Pracoval také na množství televizních seriálů včetně Tajemství proutěného košíku či Život na zámku.

V roce 1996 získal Českého lva za nejlepší výtvarný počin za spolupráci na filmu režiséra a kameramana F. A. Brabce Král Ubu. Goetz byl oblíbeným Brabcovým spolupracovníkem, vybral si jej i pro filmové ztvárnění Máchova Máje.

V letech 2007 až 2015 byl rektorem Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku, která je soukromou vysokou školou s bakalářským studijním programem.

Témata:  úmrtí

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy