Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela Margot Kidderová, herečka z filmu o Supermanovi

Margot Kidderová
Margot Kidderová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Ve věku 69 let zemřela americká herečka kanadského původu Margot Kidderová, kterou proslavila především hlavní ženská role ve filmovém zpracování komiksu Superman. Účinkovala rovněž v řadě amerických seriálů a známá byla i jako levicová politická aktivistka. Podle agentury Reuters dnes o jejím úmrtí informoval pohřební ústav v americkém státě Montana.

Herecká kariéra Kidderové začala v 70. letech, kdy se po rolích v několika seriálech objevila na plátně v thrilleru režiséra Briana de Palmy Sestry (1973). O dva roky později si vedle Roberta Redforda zahrála v dobrodružném snímku Velký Waldo Pepper. V roce 1978 pak přišla její patrně nejslavnější role novinářky Lois Laneové ve filmu na motivy superhrdinského komiksu, kde se objevila po boku Christophera Reevea, s nímž ji od natáčení až do jeho smrti pojilo blízké přátelství.

V 90. letech její kariéru přibrzdily psychické problémy a Kidderová se začala více věnovat nezávislým filmům a televizním seriálům. Objevila se mimo jiné v sériích Smallville či Bratři a sestry. Za roli v dětském seriálu Hodina duchů získala v roce 2015 cenu Emmy.

Média hojně psala rovněž o jejím osobním životě a milostných vztazích. Mezi jejími partnery postupně byli například bývalý kanadský premiér Pierre Trudeau, zmíněný režisér De Palma či jeho kolegové Tom Mankiewicz a Steven Spielberg. Vdaná byla celkem třikrát a měla jednu dceru.

Kidderová byla zapálenou politickou a ekologickou aktivistkou a veřejně se angažovala proti válečným aktivitám USA v Iráku. V roce 2005 přijala americké občanství, což zdůvodnila snahou o lepší možnost zasahovat do politického života v zemi, kde se stala členkou Demokratické strany.

Kidderová zemřela v neděli a příčina její smrti není podle Reuters známa.

Témata:  úmrtí Margot Kidderová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy