Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel autor knihy Ohňostroj marnosti Tom Wolfe

Tom Wolfe
Tom Wolfe
Foto: Wikimedia Commons

Washington - V pondělí zemřel americký žurnalista, satirik a spisovatel Tom Wolfe. Oznámila to dnes jeho agentka. Podle agentury AP mu bylo 88 let, některé zdroje uvádějí, že 87 roků. Wolfe napsal desítky románů a esejí, k jeho nejznámějším dílům patří Ohňostroj marnosti z roku 1987 nebo Muž na vrcholu z roku 1998. Wolfe byl také známý jako jeden ze zakladatelů "nové žurnalistiky" - směru, který se snažil v článcích a reportážích více využívat nástrojů prózy.

Wolfeova bytelná kritika newyorské smetánky 80. let Ohňostroj marnosti byla vyhlášena nejlepší románovou prvotinou desetiletí a literáta zařadila mezi celebrity. Román byl později zfilmován. Po audiorománu Číhaná ve Fort Bragg (1997) přišel například v roce 1998 se sedmisetstránkovým románem Muž na vrcholu. Kniha se ihned stala bestsellerem.

Wolfe zemřel v New Yorku poté, co byl hospitalizován kvůli infekci. V tomto městě žil od roku 1962, kdy začal pracovat jako reportér listu The New York Herald Tribune.

Témata:  USA spisovatelé Literatura Tom Wolfe

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy