reklama

Žižkovský rodák (1943) byl již odmala bavičem školních tříd. Na přání rodičů vystudoval dopravní průmyslovku, kariéra na dráze jej však nelákala. Zamířil tedy na pražskou divadelní fakultu, kam se dostal na druhý pokus. DAMU - byť někdy s přemáháním - Sobota absolvoval v roce 1966. Začínal v ústeckém Kladivadle, poté nastoupil do Ypsilonky, od roku 1973 hrál v Semaforu. Jeho zdejší dlouholeté účinkování lze směle označit za zlatou éru Sobotovy komiky.

Po roce 1989 herec nějakou dobu vedl vlastní Směšné divadlo. V 90. letech natočil filmy jako Nebát se a nakrást nebo Ještě větší blbec, než jsme doufali, u diváků ani u kritiky s nimi ale příliš nezabodoval. Zahrál si v několika seriálech (Neviditelní, Ohnivý kuře či Doktor Martin), věnuje se také dabingu. Letos Sobota do divadelní formy převedl svoji knihu Dvě facky a jeden pohřeb.

Herec, který přiznává, že je povahou spíše introvert, je podruhé ženatý s Adrianou Sobotovou. Z obou svazků má syny - Roberta a Ladislava. Loni byl na Hradě oceněn medailí Za zásluhy.