Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Bořivoj Penc, člen Divadla Járy Cimrmana. By,lo mu 82 let

Divadla
Divadla
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - V úterý ve věku 82 let zemřel Bořivoj Penc, který byl 35 let členem Divadla Járy Cimrmana. ČTK Hrál ve většině her tohoto souboru, ještě před 14 dny se objevil jako král v jedné z jeho nejslavnějších her Dlouhý, Široký a Krátkozraký.

Bořivoj Penc se narodil 19. ledna 1936. Byl vystudovaný nástrojař, se Zdeňkem Svěrákem se znali od základní školy. Počátkem 80. let ho oslovil ke spolupráci u Cimrmanů. V jednom z rozhovorů Penc vzpomínal, že v začátcích měl obrovskou trému. První představení Němý Bobeš bylo podle něj "na infarkt".

Vedle divadla hrál i ve filmu, první z těch, ve kterých se objevil, byla Nejistá sezona, který autorská dvojice Zdeněk Svěrák - Ladislav Smoljak natočila na sklonku komunistického režimu a ve kterém s humorem líčí peripetie malého divadelního souboru s nadřízenými orgány. 

Penc se objevil i ve filmech Pražákům, těm je hej, Obecná škola, Lotrando a Zubejda, Vratné lahve nebo Tři bratři. Hrál také v televizních seriálech Bylo nás pět nebo Případy detektivní kanceláře Ostrozrak.

Témata:  úmrtí Divadlo Járy Cimrmana EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy