Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel anglický dramatik Peter Shaffer, autor scénáře k Formanovu Amadeovi

Peter Shaffer
Peter Shaffer
Foto: ČTK/Profimedia

Londýn - Ve věku 90 let dnes zemřel anglický dramatik Peter Shaffer. Oznámil to podle agentury AP jeho agent.

Shafferovou nejznámější hrou byl patrně Amadeus zachycující žárlivý vztah skladatele Salieriho k Mozartovi. Hru Shaffer později přepracoval ve scénář ke stejnojmennému oscarovému filmu, jenž natočil Miloš Forman.

Celkem tento dramatik vytvořil dvacítku ceněných divadelních her různých žánrů, z nichž některé byly zfilmovány. Kromě Amadea to byl ještě například Equus s Richardem Burtonem. V divadelní hře Equus z roku 1973 o psychiatrovi, který se pokouší léčit mladého muže posedlého koňmi, se v roce 2007 poprvé na divadelních prknech představitel Daniel Radcliffe, známý z filmové série o Harrym Potterovi.

V roce 1987 byl Shafferovi udělen Řád britského impéria, v roce 2001 byl povýšen do šlechtického stavu a o šest let později uveden do americké divadelní síně slávy. Za svůj scénář k Amadeovi získal v roce 1985 Oscara.

"Peter Shaffer byl jedním z nejlepších dramatiků naší generace... Hry, které po sobě zanechal, budou trvalým dědictvím," řekl britskému deníku The Guardian ředitel Národního divadla v Londýně Rufus Norris.

Témata:  úmrtí Peter Shaffer Miloš Forman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy