reklama

S nebyli to jen diváci. Sám vítězný herec Jiří Dvořák přiznal, že si nepřipravil žádnou řeč, protože s výhrou zkrátka nepočítal. Důvod? Herečka Pavla Tomicová, nejvýraznější tvář deváté řady StarDance. 

Nikoliv tak výrazná, jako v dřívější řadě komik Lukáš Pavlásek, u něj ale bylo jasné, že pokud by soutěž vyhrál, šlo by opravdu o recesi a vtip. Tomicová však měla skutečnou šanci zvítězit, v průběhu soutěže se nejen neuvěřitelně zlepšila, ale na rozdíl od většiny soutěžících tím tancem žila a skutečně jej prožívala.

A to, bez ohledu na techniku a provedení, dokázala ocenit i porota. Tomicová v sobě totiž skloubila to, co má StarDance ztělesňovat. Lásku k tanci, snahu, avšak nikoliv mistrovské ztvárnění, které je záhodno nechat profesionálům.

Právě nedostatek profesionality je přitom to, co některým divákům na herečce vadí, či spíše vadilo. Zároveň je to něco, čím se snažili ospravedlnit rozhořčení z toho, že minulý víkend vypadla Veronika Arichteva. Nejčastěji se totiž na sociálních sítích objevovaly poznámky, že Arichteva tančila lépe než Tomicová a měla dokonce celou soutěž vyhrát.

Divák ale není osoba, která má posuzovat, kdo tančil lépe. K tomu jsou v porotě čtyři odborníci, jejichž hlasy mají stejnou váhu, jako hlasy diváků. Ti sledují celý průběh večera přímo na místě konání z té nejlepší možné pozice a jejich profesionálnímu oku nic neunikne. 

Tito čtyři lidé tam jsou právě proto, aby hodnotily tanečníky z hlediska profesionality. Divák rozdává hlasy na základě sympatií, tak to je u každé soutěže a nezmění se to ani do budoucna. Je jen těžké pro některé fanoušky přiznat si, že "Arichteva měla vyhrát proto, že to je Arichteva." 

Jakmile bylo po minulé sobotě jasno, kdo postoupí do finálového večera, sociální sítě ožily předzvěstí výhry Pavly Tomicové. Porota ve spolupráci s diváky ale nakonec rozhodli, že vítězem bude méně výrazný, avšak na parketu úspěšnější Jiří Dvořák.

To ale opět vyvolalo vlnu nevole. Celý den se sociální sítě plní komentáři o tom, že StarDance vlastně byla nuda a že to je ve skutečnosti nezáživné. Co naplat, že tomu odporují čísla, resp. sledovanost, která ukazuje, že na každý další díl se dívá v televizi stále více diváků. Naštěstí je další ročník až za rok...