Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vypadají a co dnes dělají představitelé Herkula a Xeny? Hvězdy našeho mládí nepoznáte

Xena a Herkules Fotogalerie +3
Xena a Herkules
Foto: Reprofoto YouTube

V 90. letech kralovaly televizním obrazovkám. Seriály Xena a Herkules dokázaly každé odpoledne přilákat miliony diváků po celém světě a zatímco jejich rodiče sledovali Dallas a Tak jde čas, mladší lidé se den co den vydávali na strastiplnou pouť historickými fantasy světy. Až do doby, než z obrazovek oba zmizely.

Xena i Herkules toho mají společného víc, než se zdá. Oba seriály se začaly natáčet v roce 1995, oba se točily v koprodukci Spojených států a Nového Zélandu a k oběma dělal nezapomenutelnou hudbu skladatel Joseph LoDuca.

Ačkoliv se scénáře a režie zhostili v obou případech jiní lidé, podobnost mezi seriály nebyla čistě náhodná, o čemž ostatně svědčí i provázání hlavních hrdinů napříč oběma seriály. Herkules se začal natáčet o půl roku dříve než Xena, která byla jeho spin-offem. Stačí si ostatně vzpomenout na první slova úvodní znělky.

Fanoušci Xeny den co den slýchali: Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Xena, mocná princezna, zocelená žárem bitev.

Na diváky Herkula čekal velmi podobný text: Toto je příběh z dávných časů. Z času mýtů a legend, kdy antičtí bohové byli malicherní a krutí a stíhali lidstvo útrapami. Jen jeden člověk se jim dokázal postavit. Herkules!

Oba seriály cílily na stejné publikum, a zatímco Xena byla z pochopitelného důvodu populárnější u dívčí části populace, Herkules bodoval u mužů. Nakonec se však divácká obec promíchala a zatímco slečny chtěly být jako Xena a obdivovaly svalnaté tělo Herkula, chlapci to měli přesně naopak.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že pro oba seriály stejného ražení a podobného námětu na obrazovkách nebude místo a jeden bude muset dříve či později skončit, opak byl pravdou. Každý ze seriálů se dočkal šesti sérií a zatímco poslední klapka Herkula padla v roce 1999, nové díly Xeny se točily ještě další dva roky.

Bez ohledu na kvalitu seriálu, která je ze zpětného úhlu pohledu nevalná, obsahovaly oba seriály charismatické hlavní hrdiny. Kde je jim ale konec?

Kevin David Sorbo alias Herkules měl dobře našlápnutou kariéru ještě před svou životní rolí. Zahrál si v seriálu To je vražda, napsala a měl ztvárnit Supermana ve stejnojmenném seriálu, stejně jako agenta Muldera v Aktech X. Ani v jednom případě ale neuspěl.

Životní rolí se mu stal až Herkules a následně i angažmá ve Xeně. Následně se objevil v seriálech O.C. a Dva a půl chlapa a poté se zdálo, že se po něm slehla zem. Ve skutečnosti ale herec točil dál, mnohdy ale tak malé role, že nebyl ani uveden v titulcích. Poté se zaměřil na počítačový průmysl a od té doby dabuje postavy pro počítačové hry.

Herečka Lucy Lawlessová, která ztvárnila Xenu, má za sebou o poznání zářnější kariéru, a to i přesto,že se natáčení seriálu neobešlo bez komplikací. Kvůli zraněná herečky musel být přepsán scénář a diváci dlouho tápaly, jaký je vlastně vztah mezi Xenou a její pomocnicí Gabrielou. Sama Lucy je přitom heterosexuální a několikrát vdaná.

Po angažmá v seriálech Xena, Herkules a Akta X se Lawlessová objevila jako jedna z hlavních postav ikonického sci-fi seriálu Battlestar Galactica. Díky svému vzezření byla časopisem People Weekly Magazine zařazena do kategorie "50 vzhledově nejkrásnějších osobností na Zemi" a před třemi lety obdržela oficiální titul nejdrsnější bojovnice na televizních obrazovkách.

Lucy se dodnes věnuje natáčení, kromě něj si ale vyzkoušela i dráhu zpěvačky, a na kontě má několik alb.

Témata:  seriály Kevin Sorbo Lucy Lawlessová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy