Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Medvídek Pú je nejpopulárnější. Válcuje i Harryho Pottera

Harry Potter
Harry Potter
Foto: Warner Bros.

Londýn - Čtenáři sázejí na starou dobrou klasiku. Podle nového průzkumu společnosti Readind Agency se nejoblíbenějším britským hrdinou stal Medvídek Pú, který dokonce porazil tolik milovaného Harryho Pottera.

Průzkumu se zúčastnilo 1200 lidí, kteří čtou alespoň jednu knihu týdně. Výsledky odhalily oblíbenost dětské postavy napříč všemi věkovými kategoriemi. Medvídek Pú uspěl u všech čtenářů bez ohledu na věk, zatímco Harry Potterovi dalo hlas 48 procent čtenářů ve věku 16-24 let. Čtenáři nad 55 let dali přednost spíše Bilbu Pytlíkovi z Pána prstenů nebo Georgovi ze Správné pětky.

Respondenti byli tázáni, co se jim na jejich oblíbených postavách líbí? Téměř polovina lidí si u svých postav zamilovala jejich dobrodružnou povahu, ostatní vsadili na charakter a pocit, že jim postava byla v dětství dobrým přítelem.

Hlasování probíhalo po celé zemi v rámci letní čtecí výzvy, která má za úkol mimo jiné poukázat na výhody čtení, ale také demonstruje skutečnost, že se lze poučit z oblíbených postav z dětství. Více než třetina lidí uvedla, že je jejich oblíbená postava naučila, že "je v pořádku být jiný" další lidé uváděli, že se díky svému literárnímu hrdinovi naučili "jak být laskavý" nebo "jak se dostat přes těžké časy".

Je vidět, že díky výhře Medvídka Pú, Britové opravdu sázejí na starou dobrou klasiku. Úplně první povídka o Medvídku Pú se objevila v roce 1925 v britských novinách, následující rok vyšla kniha, která se okamžitě začala těšit veliké oblibě. V roce 1928 proto vyšla další kniha s názvem Púovo zátiší. Nyní jsou tyto dvě knihy vydávány jako komplet. V roce 1966 se Púa chopil Walt Disney a natočil řadu animovaných příběhů s Púem a jeho přáteli.

Ale ani Harry Potter nepatří zrovna mezi nováčky. Když se řekne Harry Potter, lidem se vybaví poslední filmy s čarodějným učněm, ale fakt je ten, že příští rok to bude dvacet let od vydání první knihy Harry Potter a kámen mudrců.

A jak si vedli další hrdinové?

Medvídek Pú Harry Potter George (Správná pětka) Bilbo Pytlík Matilda Lucy (Letopisy Narnie) Kocour Spot the Dog Šarlota (Šarlotina pavučinka) Tracy Beaker (V hlavní roli Tracy Beakerová

Témata:  Harry Potter knihy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy