reklama

Hana Maciuchová, která se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce, má na kontě nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. Diváci si ji oblíbili například jako copatou Aničku z Krkonošských pohádek nebo noblesní Miriam, středoškolskou učitelku z Ulice. Náročný svět každodenního seriálu ale už před lety opustila a před kamerou se objevovala jen vzácně.

Maciuchová byla dlouholetou členkou pražského Divadla na Vinohradech, kam po několika sezónách strávených v Divadle Za branou nastoupila v roce 1971 na Vinohrady. Tady ztvárnila řadu zejména tragikomických rolí. K takovým patřila například Líza z Obchodníka s deštěm. Ráda vzpomínala na Roxanu v Cyranovi z Bergeraku, ale i na Markétku v Mistrovi a Markétce.

Řadu příležitostí jí nabídl film. Poprvé se objevila ve snímku slovenského režiséra Štefana Uhera Organ z roku 1964. Později ji diváci mohli vidět například v Balíkově psychologické sondě V každém pokoji žena. Velkou charakterní roli jí přinesl Skalského film o Karlu Čapkovi Člověk proti zkáze z roku 1989, kde ztvárnila Olgu Scheinpflugovou. Zahrála si i v Samotářích Davida Ondříčka, nejnověji ji diváci mohli vidět v drobnější roli ve filmu Tátova Volha.

Velkou popularitu jí kromě inscenací a pohádek přinesly také televizní seriály. V 70. a 80. letech minulého století hrála třeba Olinku v Ženě za pultem, jako železničářská dcerka se objevila v Dynastii Nováků, hrála v Chalupářích, v seriálech Synové a dcery Jakuba skláře, Dnes v jednom domě či v Nemocnici na kraji města.

Jejím manželem byl 20 let, až do své smrti v roce 1993, herec Jiří Adamíra. Manželství zůstalo bezdětné.