Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kapela Lucie v původní sestavě končí. David Koller je po včerejšku minulostí

Lucie (hudební skupina)
Lucie (hudební skupina)
Foto: Ondřej Pýcha

Kapela Lucie odehrála svůj poslední koncert v původní sestavě na festivalu Hrady CZ pod hradem Bezděz. Po téměř čtyřiceti letech na hudební scéně se členové rozhodli ukončit svou dlouhou a úspěšnou společnou dráhu.  

Kapela oznámila odchod Davida Kollera již letos v únoru, přesto však slíbila odehrát všechny dohodnuté koncerty až do konce léta. Úplně naposledy se kompletní sestava, v níž kromě Kollera byli také Robert Kodym, Michal Dvořák, P. B. CH. a Kollerův syn Adam, sešla včera pod Bezdězem.

Koller se nyní věnuje svým projektům a jak uvedl pro idnes.cz, o Lucii neví nic. "Já jedu dál se svojí kapelou. Hodně hrajeme a chceme být nejlepší skupina. To byl takový můj dětský sen," prozradil.

"S Benem Cristovao vydáváme za tři neděle písničku, za čtrnáct dnů vyjde první singl z mojí best of desky, protože jsme si s kapelou říkali, že je dobrý nápad udělat Best of Koller. S Martinem Mejstříkem (bývalý senátor, odpůrce totalitních ideologií, pozn. red.) pracujeme na zákazu komunistických symbolů, protože si myslím, že už to stačilo," dodal.

Lucie si své místo na hudební scéně postupně vydobyla po letech hledání správného složení a stylu. Svůj první singl vydala v roce 1988 a během následujících šestnácti let přinesla svým fanouškům osm studiových alb, dvě koncertní dvojalba a výběr největších hitů. Od 2. října 2004 si skupina vzala „plánovanou tvůrčí pauzu“, která skončila v prosinci 2012.

Skupinu založili kytarista Robert Kodym a baskytarista Petr (Břetislav) Chovanec (P.B.CH.), kteří dříve působili v kapele Prášek. V roce 1985 se rozhodli založit vlastní skupinu a přizvali bubeníka Tomáše Wachingera. Začaly vznikat nové písně, mezi nimi i budoucí hit "Lucie".

K formaci se připojil klávesista Petr Franc a zpěvák Michal Penk. Všichni však postupně dostávali nabídky jinde, což vedlo k odchodu Kodyma, P.B.CH. a Michala Penka.

O necelý rok později kapelu oživil příchod Davida Kollera. Michala Dvořáka nahradil klávesistu Petra France, zatímco Tomáš Waschinger musel kvůli vojenské službě kapelu opustit. Skupina se tak ustálila v sestavě: kytarista Robert Kodym, baskytarista P.B.CH., klávesista Michal Dvořák a zpívající bubeník David Koller. V lednu 1987 odehrála Lucie svůj první koncert v pražském vysokoškolském klubu na koleji Blanice, kde také pravidelně zkoušela.

V červnu 1989, ještě stále relativně neznámá, vystoupila Lucie na koncertu „Zastav To“ na pražském Žofíně. O rok později vydala své debutové album "Lucie", za které získala Zlatou desku. V roce 1990 skupina také symbolicky podpořila odchod posledních ruských vojáků koncertem ve vyprodané sportovní hale. Následné album "In the Sky" jen potvrdilo, že Lucie se stala jednou z nejoblíbenějších kapel v zemi, což dokázalo i vítězství v českých hudebních cenách Anděl. 

V únoru David Koller oznámil na sociálních sítích svůj odchod ze skupiny, aby se mohl více věnovat své rodině a sólové kapele. Přesto slíbil, že s kapelou dokončí všechny naplánované letní koncerty v roce 2024. O dva dny později, 6. února 2024, bylo také oznámeno, že Kollerův syn, bubeník Adam Koller, se rozhodl skupinu opustit z vlastní vůle.

Kapela následně informovala, že bude pokračovat s novým zpěvákem a bubeníkem, a že plánuje vydání nového studiového alba. Zároveň se chystá oslavit 40. výročí svého vzniku, přičemž jména nových členů zatím neprozradila.

V červnu 2024 skupina oznámila, že na podzim 2025 vyrazí na turné k oslavě svého 40. výročí, již s novými členy. Turné vyvrcholí koncertem v pražské O2 aréně 9. prosince 2025. Během této doby skupina také plánuje vydání nových singlů z připravovaného alba s novými členy.

Témata:  skupina Lucie Lucie

Související

Aktuálně se děje

13:30

Primátor Opavy žádá vládu, aby odložila krajské a senátní volby

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) plánuje požádat vládu o odložení krajských a senátních voleb, které se mají konat v pátek a sobotu. Důvodem jsou závažné problémy způsobené povodněmi, které zasáhly Opavu a další místa v Česku.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy