Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 88 let zemřel legendární francouzský herec Alain Delon

Alain Delon
Alain Delon
Foto: ČTK/Profimedia

Ve věku 88 let zemřel legendární francouzský herec Alain Delon. Ve společné tiskové zprávě to v neděli oznámily jeho tři děti.

"Alain Fabien, Anouchka, Anthony, jakož i (jeho pes) Loubo, s nesmírným zármutkem oznamují odchod svého otce," cituje Metro jejich společné prohlášení.

"Zemřel klidně ve svém domě v Douchy, obklopený svými třemi dětmi a rodinou," dodali. Jeho nejbližší zároveň prosí v "tomto nesmírně bolestném smutku" o respektování soukromí.

Alain Delon se proslavil během 50. a 60. let 20. století díky svému charismatickému vzhledu a hereckému talentu. Jeho první významná role byla ve filmu "Plein Soleil" (1960), kde ztvárnil roli Toma Ripleye.

Mezi jeho další slavné filmy patří "Rocco a jeho bratři" (1960), "Samuraj" (1967) a "Leopard" (1963). Delon spolupracoval s mnoha významnými režiséry, jako byli Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville a Michelangelo Antonioni.

Delonův osobní život byl často předmětem zájmu médií. Byl spojen s několika významnými osobnostmi, včetně hereček Romy Schneider a Nathalie Delon, se kterou měl syna Anthonyho Delona, jenž je také hercem.

Během své kariéry získal Delon řadu ocenění, včetně Césara za nejlepší herecký výkon ve filmu "Na plný pecky" (1985). V roce 2005 obdržel čestného Zlatého lva na Benátském filmovém festivalu za svůj přínos světové kinematografii.

Kromě herectví se Delon věnoval i podnikání a byl zapojen do výroby filmů. Jeho produkční společnost, Adel Productions, se podílela na několika úspěšných filmech.

Témata:  Alain Delon

Související

Aktuálně se děje

18. září 2024 12:21

Taylor Swift vydělala Harrisové 40 000 dolarů. Stačil jeden příspěvek Trumpa

Příspěvek republikánského kandidáta Donalda Trumpa na sociálních sítích, kde vyjádřil nenávist k americké popové zpěvačce Taylor Swift, způsobil, že její fanklub přispěl na kampaň prezidentské kandidátky demokratů Kamaly Harrisové dalších 40 000 dolarů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy